10 navika uspješnih i sretnih mama

Martina Milotic

mama s djetetom

Svaka mama ima svoj recept za uspjeh i zadovoljstvo, ali uspješne mame često imaju mnogo toga zajedničkog. Izdvojili smo 10 navika uspješnih i sretnih mama:

  1. Uspijevaju pronaći nešto vremena za sebe, koliko god se to ponekad činilo nemoguće. Mame koje uspiju odvojiti barem par minuta u danu za sebe uglavnom kažu da su nakon toga bolje majke i supruge, a to automatski utječe na čitavu obitelj. Dakle, ako ne zbog sebe, učinite to zbog njih.
  2. Život je ljepši ako se smijete. Lako je zaboraviti smijati se kada se borite s nesanicom, prljavim pelenama, dojenjem, bebinim plakanjem, vlastitom iscrpljenošću… Ali ako se ponekad natjerate vidjeti komičnu stranu činjenice da bebi mijenjate treću pelenu u 10 minuta, ili pak čistite kakicu sa svojih omiljenih hlača, svijet možda postane malo ljepše mjesto.
  3. Napravite raspored koji vam najbolje odgovara i držite ga se – koliko je moguće. Posložite si prioritete: dijete, partner i vi sami naravno morate biti pri vrhu, a zatim odredite što vam je sljedeće najvažnije. Neke mame ne podnose neurednu kuhinju, druge mrze nespeglanu odjeću, treće živcira prašina… Ako imate nešto što osjećate da je bitno, odradite to odmah ujutro, prvom prilikom. Ako ništa drugo ne stignete ostatak dana, bar ćete imati nešto što ste uspješno odradili.
  4. Usredotočite se na obitelj. To znači na svoju djecu i na svog supruga – ne prekidajte razgovore zbog zvonjave mobitela, ne bježite na internet ili pred tv kada vam se neplanirano dogodi slobodno vrijeme. Ili ga posvetite sebi, ili njima – vanjski svijet uvijek može pričekati. Ima li, uistinu, išta važnije od vaše obitelji?
  5. Zabavite se s prijateljicama. Svakoj ženi treba izlazak u dobrom društvu, ne mora nužno biti isključivo ženskom. Neka jednom tjedno, dvaput mjesečno ili koliko već puta stignete suprug pričuva djecu, a vi izađite na čašicu trača, smijeha, plesa… Malo glupiranja također neće škoditi.
  6. Stvorite ugodan, zabavan dom. Koliko ste puta upravo oprali pod kada je gomila mrvica/mlijeka/boje završila na njemu? Ne zamarajte se time, to vaša djeca stvaraju uspomene. Pridružite im se, kasnije ćete se sjećati skupa. I potrudite se da sjećanja budu lijepa!
  7. Ne budite ljubomorni na “savršenu” prijateljicu, susjedu, obitelj… Nitko nije savršen, a to što savršeno izgleda na Facebooku je samo dobar foto filter. Kada vam se neka obitelj učini savršenom, samo se sjetite da se i oni ujutro svađaju oko redoslijeda na wc-u, a kad napokon dođu na red, svi zauzmu istu pozu – i ničija nije mirišljava.
  8. Zovite upomoć kada zatreba. Niste zbog toga podbacili niti ste lošiji od drugih, dapače – samo snažne osobe mogu bez problema priznati da im treba pomoć. Budite uvijek spremni pružiti i primiti pomoć, život će vam biti mnogo ljepši.
  9. Naučite reći “ne”. Ako vas često mole za različite usluge, ako vas uključuju u svakakve organizacije i prečesto pozivaju upomoć, učinite koliko možete. Ali kada primijetite da posustajete i zbog toga pati vaša obitelj, tada je vrijeme da jasno i odlučno kažete ne, bez grižnje savjesti. Prioriteti moraju biti jasni!
  10. Učinite što možete, na najbolji način na koji možete. Možda neće svaki put ispasti savršeno, ali vi ćete znati da ste dali sve od sebe. Svatko od nas ima skrivene talente, baš kao i mane – ako svaki put date svoj maksimum, stvari će ispasti najbolje moguće.

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>