Martina Milotic

shutterstock_58493404[1]Svaki roditelj svome djetetu želi pružiti sretno djetinjstvo. Okolnosti mogu biti različite, ali ovih deset zakona osnovne su smjernice s kojima ne možete pogriješiti.

 1. Volite svoje dijete, i pokazujte mu ljubav. Svakodnevno.
 2.  Pretvorite “ne mogu” u “mogu sve što poželim”. Dijete u koje roditelji vjeruju i nauče ga vjerovati u sebe – i pritom sanjati velike snove – doista i mogu mnogo toga postići.
 3. Postavite pravedna pravila i držite ih se. To donosi sigurnost i garantira povjerenje.
 4. Uvijek ukažite na svjetliju stranu i naučite dijete da nema neriješivog problema. Vlastitim primjerom.
 5. Okružite dijete pravim ljudima. Dobrim tetama, kvalitetnim učiteljima, predanim trenerima, pravim prijateljima… Koliko god možete.
 6. Natjerajte dijete da se makne s kauča.
 7. Uspostavite kutiju sjećanja i u nju pospremite sitnice koje će i vas i dijete podsjećati na sve na čemu ste zahvalni. S vremenom će to sve više cijeniti.
 8. Prepoznajte one čarobne trenutke za povezivanje s djetetom. I radite na njima.
 9. Nemojte biti previše zaštitnički nastrojeni. Umjesto toga, naučite ga da se sam zaštiti, da prepozna problem i riješi ga, da se nauči izboriti sa svijetom. Nećete uvijek moći biti uz njega.
 10. Potaknite ih da istražuju i da se čude. Vjera, spiritualnost, priroda… Prošećite s djetetom u tišini šume, pod zvjezdanim nebom, zaplovite noćnim morem, promatrajte mrava u travi… Neka otkrije vlastitog boga u svijetu, svemiru i duhu.

One Comment

 1. Rahela
  December 15, 2015 at 10:09 am

  Izvrstan članak.

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>