10 znakova da je kraj blizu! Trudnoće, naravno

Ana Pejic

Svaka trudnoća i svaki porod su različiti, baš kao i svaka beba. No većina trudnica složit će se da posljednjih dana prije termina imaju nešto zajedničko. Čitam ja tako jedan blog i skužim da je to baš to. Zato, eto ga, u malo modificiranoj, mojoj verziji.

 8

1. U trgovini ste, kupujete pakiranje od više litara mlijeka i provjeravate mu rok trajanja. Odjednom shvatite da je rok trajanja nakon vašeg termina! Dakle, velike su šanse da ćete, kada ga budete pili, biti mama a ne trudnica. Nije li to jedan od najčudnijih osjećaja ikad?

2. Vaša želja da što prije budete ne-trudni odjednom je jača od straha od poroda. Koliko god ste se posljednjih mjeseci užasavali poroda, odjednom se sve čini bolje od ovog stanja u kojem vam sve smeta i baš se nikako ne osjećate ugodno u svojoj koži. Ako ste u toj fazi već duže vrijeme, porod je sigurno jako blizu.

3. Ništa vam više ne stoji dobro. Odustali ste od svih hlača, čak i onih trudničkih, a haljine nosite kao majice. Ako je ljeto, imate sreće. Ako je zima… Pa, utješno je da će se problem uskoro prebaciti na veličinu grudnjaka, a ne ostatka odjeće.

4. Sve vam je natečeno. Lice, ruke, stopala… Osim što se ne prepoznajete u ogledalu, svo prstenje je moralo ići s ruku, a noge vam bojkotiraju sve vrste cipela. Ako je ljeto, tu su japanke. Ako je zima… Pa, utješno je da će se problem uskoro prebaciti na veličinu grudnjaka, a ne stopala (da, znam da se ponavljam – al’ iz moje sadašnje perspektive, te cice su baš prava utjeha).

5. Zrela si kao kokica! Nije baš najljepša usporedba, a još je gore što je osjećaj točno takav. Bilo bi to možda lakše barem nakratko zaboraviti kada istu misao ne biste vidjeli i u pogledu slučajnih prolaznika.

6. Gnijezdite se uzduž i poprijeko. To možda znači da ste sinoć u gluho doba noći odučili dodati još jednu policu na zid dječje sobe, ili da ste oprali svu dječju robicu (i onu preveliku) i manijakalno je čitav dan glačali. Ili naprosto da svaku večer besprijekorno glancate svaki kutak stana za slučaj da vas baš te noći uhvate trudovi i morate u bolnicu. Bože sačuvaj da ostavite nered iza sebe!

7. Hodate u snu. I pritom ne mislim noću, jer noću ne možete spavati (tko bi se uspio namjestiti s nogometnom loptom oko struka koja vas još k tome iznutra šutira). Mislim danju, jer ste toliko pospani da jedva stojite na nogama. Svaki pokušaj lijeganja i spavanja je uzaludan. Moguća je i druga opcija: stalno vam se spava pa stalno i spavate. To je bolja i pametnija opcija, jer uskoro će se količina spavanja drastično smanjiti.

8. Više brinete o svom izgledu. Malo češće no inače perete kosu, nokti su vam besprijekorno nalakirani, dlačica nema čak ni na onim mjestima koja ne možete vidjeti drukčije no iz pomoć ogledala. Naravno, zato što biste svaki čas mogli završiti u rodilištu, a onda neko vrijeme ništa od lakiranja noktića i depiliranja.

9. Prestali ste planirati. Nemate pojma što će biti sutra, pa planovi nemaju smisla. Osim tijekom razgovora sa onim zgodnim mladim doktorom, jer tada planirate život svog još nerođenog sina koji će biti baš tako lijep i uspješan i čim se rodi početi ostvarivati sve vaše planove. Aha.

10. Emocionalni ste. Normalno, život će vam se uskoro značajno promijeniti, i to bez obzira čekate li prvo ili četvrto dijete. No tu su i hormoni koji su krivi za to što plačete kad vam netko pokaže prst. Jer prst vas podsjeća na prstenjak, na kojem je vaš vjenčani prsten, kojeg vam je ondje stavio vaš najdraži, koji će uskoro postati tata vaše bebe, a još vam je u mislima kako vas je romantično zaprosio, na mjestu gdje ste se prvi put poljubili… Meksičke sapunice? Turske sapunice? Scenariji u vašoj glavi nisu im ni do koljena. Šmrc.

MaMa Martina

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>