11 učiteljskih trikova za uspješan odgoj

Martina Milotic

Odgoj može biti najteža stvar na svijetu. Pitate se kako tetama u vrtićima i učiteljima u školama uspijeva držati tolik broj djece pod kontrolom? Evo 13 trikova uspješnih odgajatelja koji će vam barem dijelom odgovoriti na to pitanje.

shutterstock_49168717

 1. Dajte im drugu priliku. Ako se dvoje djece guraju u redu, dobar učitelj im neće reći “prestani”, nego “pokušajte ponovo, što krivo radite i kako biste to trebali raditi, pokažite mi”. Djeca uglavnom znaju kada griješe i gotovo uvijek će vas htjeti učiniti ponosnima.
 2. Ubacite malo grižnje savjesti. Ako dijete u dućanu dodiruje svo voće po redu, umjesto “nemoj” probajte sa “nadam se da nisi bubana, jer bi tako mogla zaraziti ljude koji će to voće kupiti i pojesti”.
 3. Spustite se na koljena (ili barem čučnite). Možda ćete se s visoka osjećati moćnije, ali ravnopravan razgovor oči u oči će biti mnogo efektniji.
 4. Iskoristite njihove “mane” na dobar način. Ako dijete ne može mirno sjediti, omogućite mu da se bavi sportom, pomete stan, prošeće psa… Ako voli zapovjedati, potaknite ga da se ne nameće, već da svoju vještinu vođe iskoristi da pomogne drugima. Kada se dogodi da zgriješi, recite mu da svoje supermoći ne koristi na pravi način.
 5. Umjesto “otiđi tamo i napravi to-i-to”, probajte sa “dođi sa mnom, idemo napraviti to-i-to”. Naredba tako postaje zajednička aktivnost.
 6. Najprije recite ime, a onda zadatak. “Ana, pospremi krevet” je bolje nego “pospremi krevet, Ana”. Potrudite se da vas doista čuje kada kažete ime, makar ga morali i ponoviti koji put.
 7. Dajte im mogućnost da zamijene dužnosti. Ono što je jednom gnjavaža, drugom će možda biti zabavno. Osim toga, promijenit ćete temu sa “ajme, opet moram…” na “što je tvoj zadatak? ovo je moj”.
 8. Jednom mjesečno ili svakih par mjeseci održite obiteljski sastanak, skupa odredite, raspravite i zapišite pravila. Neka djeca sudjeluju i zapišu ih. Bit će im lakše pridržavati se dogovorenog ako su sudjelovali u dogovorima, ali morat ćete se i vi pridržavati dogovorenog.
 9. Dozvolite im da se istaknu u onom što vole i u čemu su dobri.
 10. Odbrojavajte do polijetanja. Manjoj djeci možete brojiti do 10 dok ne izuju cipelice, starijima dajte vremenski okvir: u 8.00 krećemo prati zube, u 8.10 se presvlačimo u pidžamu, u 8.15 smo u krevetu.
 11. Osigurajte im mirno, neometano mjesto za pauzu. Kada je dijete osobito neposlušno, nervozno, ljuto… Možda mu samo treba nekoliko minuta mira. Neka to ne bude kazna, nego prilika da se smiri i pokuša ponovo. Tako to i najavite i predstavite, kazna neka bude nešto drugo. Tako ćete dobiti i par minuta da se svi smire (uključujući i vas) prije nego što svađa eskalira i svi kažu ili učine nešto što ne žele.

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>