12 životnih vještina koje morate naučiti svoje dijete

Martina Milotic

Djeca rastu, a vrijeme ide nevjerojatnom brzinom, toliko brzo da izrastu u odrasle mlade ljude prije no što se stignemo snaći i priviknuti na to. Vaša beba odjednom više nije beba i ne dozvoljava vam da je štitite od svijeta kao nekad. Nažalost, ne možete ništa učiniti da to spriječite, do li naučiti ih osnovnim životnim vještinama koje će im pomoći nositi se sa svijetom. Učenje počinje dok su mališani još sasvim maleni, najviše vlastitim primjerom, no do kraja srednje škole evo 10 vještina koje bi bilo dobro da nauče samostalno odrađivati:

shutterstock_94426123[1]

  1. Pripremiti si obrok. Ne moraju znati odmah pripremiti čitavu svečanu večeru s tri slijeda, ali bilo bi u redu da do punoljetnosti nauče skuhati osnovne obroke, umjesto da ovise o vama. To se odnosi na djecu oba spola, jer želite odgojiti samostalne, odgovorne, neovisne i ravnopravne mlade ljude. U ostalom, i dječaci imaju glavu i dvije ruke, dakle mogu držati kuhaču.
  2. Probuditi se na vrijeme. Neće ih mama i tata zauvijek sto puta podsjećati da je vrijeme za ustajanje, u nekom trenutku moraju postati dovoljno odgovorni za to. Ako zakasne, također moraju biti sposobni snositi posljedice.
  3. Oprati vlastitu odjeću. Ne moraju biti Einsteini da bi naučili koristiti perilicu rublja. Ako to ne nauče, to je samo zato jer ih vi niste naučili, odnosno uskakali ste i više nego što je trebalo.
  4. Priskočiti u pomoć kolegi, prijatelju ili članu obitelji. Dok su maleni, roditelji prečesto odrađuju sve obveze umjesto djece. No morate ih naučiti da baš kao što ste vi pomagali njima, i oni moraju drugima. To je kvaliteta koja se cijeni i mogla bi ih daleko odvesti.
  5. Izboriti se za sebe. Nećete valjda biti od onih roditelja koji zovu profesore i na fakultetu i žale se na ocjene? Planirate li tako do mirovine? Naučite ga rano da se samo izbori za sebe i osigurali ste ga za cijeli život.
  6. Spakirati se. Za školu ili putovanje, svejedno – neka nauče biti organizirani i uredni, neka planiraju unaprijed.
  7. Naručiti hranu u restoranu. Već u osnovnoj školi djeca bi trebala biti sama sposobna pristojno, jasno i sa zahvalom na kraju naručiti jelo, gledajući konobara u oči. To su osnove pristojnog ponašanja u javnosti.
  8. Razgovarati s nepoznatim osobama. Kao malene obično ih učimo da ne smiju razgovarati sa strancima, no zapravo bi ih trebalo naučiti kako razlikovati potencijalno opasne čudake od ostatka svijeta. Čitav život upoznavat će strance i morat će naučiti kako se ophoditi u toj situaciji. Sjetite se samo koliko je važan prvi dojam.
  9. Otići u kupovinu namirnica. Nije tako teško – i desetogodišnje dijete može otići do najbliže trgovine i kupiti 5-6 stvari s popisa koji ste sastavili. Do kraja srednje škole dijete bi već trebalo biti sposobno i samo napraviti taj popis.
  10. Naučiti se snalaziti po gradu uz pomoć javnog prijevoza. Nećete ih dovijeka razvoziti uokolo. Naučite ih kuda i kako, pomozite im snaći se, a vi uskočite samo u kritičnim situacijama.

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>