14 savjeta slavnog pedijatra za odgoj sretnog djeteta

Martina Milotic

shutterstock_96340379[1]

Jevgenij Olegovič Komarovski jedan je od najcjenjenijih pedijatara na teritoriju bivšeg SSSR-a. Doktor je medicinskih nauka, televizijski voditelj i autor 15 knjiga o njezi djeteta, a autor je i 14 sjajnih citata koji su posljednjih mjeseci obišli svijet, a koje je stotine tisuće roditelja prepoznalo kao sjajne upute za odgoj sretnog i zdravog djeteta.

1. 100 posto odraslih stanovnika zna kako se rade djeca, ali 99,9 posto njih ne zna kako se stvaraju ljudi.

2. Psihičko blagostanje majke koja vodi brigu o djetetu jest najveći zadatak za oca. Tata je taj čija je obaveza riješiti probleme s rodbinom i susjedima.

3. Sretno dijete je prije svega dijete koje je zdravo, a tek potom dijete koje zna čitati i svirati violinu.

4. Sretno dijete je dijete koje ima i mamu i tatu, koji pak imaju vremena ne samo voljeti dijete nego i voljeti jedno drugo.

5. Ni veliki broj ni dobar glas pedijatara neće riješiti zdravstvene probleme djeteta. To je nemoguće prije svega zato što njegovo zdravlje u daleko većoj mjeri zavisi od mame i tate nego od svih pedijatara zajedno.

6. Dijete nikom ništa nije dužno.

7. Osobno, kada mi dolaze roditelji boležljive djece, često savjetujem da nabave psa. Zato što je pas realan razlog da natjera roditelje da dva puta dnevno izvedu i dijete u šetnju.

8. Ako je vaše dijete cijele godine bilo boležljivo, ako nije trčalo, odlazak na selo (možda svega 30 kilometara od grada gdje raste šuma i teče rijeka), može imati bolji učinak na njegovo zdravlje nego ljetovanje na Sredozemnom moru, pa neka je i hotel s pet zvjezdica.

9. Dijete i treba biti baš takvo – mršavo i aktivno.

10. Siguran sam u to da se većina djece rađa zdrava, ali da im zdravlje narušavaju… roditelji i medicinski radnici.

11. Kada se rodi beba – čovječje mladunče – ona je biološko stvorenje isto kao vučić, mačić, prase… Zato je osnovni zadatak u prvoj etapi života držati se biologije da bismo kasnije prešli na razvoj sociologije.

12. Suština i ideologija jednokratnih pelena sastoji se u sljedećem: djetetu pelene nisu potrebne. Potrebne su majci!

13. Sreća i zdravlje porodice su najvažniji. Obitelj se treba ponašati ne shodno interesima djeteta već shodno interesima obitelji. Ja ne mogu zamisliti da moje dete dobije čokoladu i da je ne podijeli na četiri dijela.

14. Što je najvažnije: ti nisi centar svemira. Mi kao obitelj – to je centar svemira. Dobri ljudi uvijek, svuda i prema svima su dobri. Podijeli sve dobro: raspoloženje, hranu, stvari. Ne kukaj.

One Comment

  1. Rahela
    December 15, 2015 at 10:07 am

    Sviđa mi se. Nisam znala da jhe tatina zadaća da riješava sve sukobe s vanjdkim svijetom. :) Br.4 je nešto s čim se apsolutno slažem. Nema li ljubavi među roditeljima, djeca to itekako osjećaju. Br. 11 je interesantan, a br. 14 izuzetan. Vrlo zanimljivi i koristan članak.

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>