16 ranih znakova trudnoće

admin

16 ranih znakova trudnoće

Neke žene ne osjete gotovo nikakve simptome trudnoće, druge će mučiti baš sve redom. No u prvim tjednima trudnoće, dok još čekate da kućni test „proradi“, evo 16 ranih znakova trudnoće koji bi vam mogli pomoći da potvrdite svoje sumnje.

heading_100447-shutterstock1199756381

1. Zapuhanost. Odjednom kao da vam nedostaje zraka kao da trčite maraton, iako ste zapravo samo prešli nekoliko stepenica. To je zbog toga što dio kisika sada „krade“ beba. Ovo je simptom koji bi vas mogao pratiti do kraja trudnoće.

2. Bolne grudi. Iako bi to mogao biti i simptom PMS-a, bolne i blago povećane grudi su i jedan od najpoznatijih ranih simptoma trudnoće.

3. Umor. Možda je krivo proljeće, ali ako odjednom jedva držite oči otvorene bez obzira koliko spavali, možda su krivi hormoni u ranom stadiju trudnoće.

4. Mučnina. Većina žena je doživi tek oko šestog tjedna trudnoće, ali ponekad se pojavi i ranije. Očekujte da će vas pratiti do kraja prvog tromjesječja.

5. Učestalo mokrenje. U trudnoći vaše tijelo prouzvodi više tekućine, pa vam i bubrezi i mjehur rade prekovremeno.

6. Glavobolja. Opet su krivi hormoni, no ako sumnjate da se trudni, ovoga se puta konzultirajte s liječnikom prije no što uzmete nešto protiv bolova.

7. Bolovi u leđima. Ako inače s tim nemate problema, moguće je da je riječ o boljci koja će vas pratiti tijekom sljedećih 40 tjedana.

8. Grčevi. Možda je PMS, a možda se vaša maternica prilagođava na novonastalo drugo stanje.

9. Iznenadna želja ili odbojnost prema određenoj hrani. Čudne prehrambene kombinacije su među najpoznatijim simptomima trudnoće, ali i odbojnost prema određenoj hrani jednako je česta pojava.

10. Zatvor i napuhnutost. Progesteron u trudnoći usporava probavni sustav, zato se nemojte iznenaditi ako vam probavni sustav odjednom otkazuje poslušnost.

11. Promjene raspoloženja. Ponovo bi to mogao biti PMS, no možda se vaše tijelo upravo prilagođava na novu količinu hormona uzrokovanih trudnoćom.

12. Povišena bazalna temperatura. Mjerenjem bazalne temperature mogu se odrediti plodni dani, no ako ostane povišena dulje od dva tjedna nakon uobičajenog, može biti riječ o trudnoći.

13. Osjetljivost na mirise. Moglo bi se to nazvati i pojačanim njuhom: ukratko, odjednom ćete biti mnogo svjesniji mirisa oko sebe, a mnogi vam se pritom neće svidjeti.

14. Vrtoglavica. Nizak tlak i nizak šećer u krvi neki su od tipičnih simptoma trudnoće.

15. Mrlje na donjem rublju. Mnogo manje izražene no u slučaju menstruacije, no ipak su tu – točkasto krvarenje može biti znak da se oplođena jajna stanica upravo „ugnijezdila“ u vašoj maternici.

16. Izostanak mjesečnice. Iako uzroka može biti mnogo, izostanak mjesečnice najpoznatiji je pokazatelj trudnoće.

M.M.

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>