5 aktivnosti koje potiču razvoj bebinog vida

Ana Pejic Riha

Od trenutka kada se beba rodi, njezin se vid razvija i sazrijeva. Bebin je vid samo djelomično razvijen pri rođenju. Može vidjeti ali ne tako jasno kao što vidi odrasla osoba.

Mrežnica koja pomaže pri raspoznavanju boja i svijetla nije u potpunosti razvijena. To je razlog zašto bebe u početku vide crno bijelo. Kako beba raste tako se razvijaju i stanice u mozgu koje su odgovorne za vid. Tijekom prvih nekoliko mjeseci u životu beba će pratiti predmete očima.

heading_091235-shutterstock1108538541

Ovdje su neke aktivnosti kojima možete stimulirati vid:
1. Crno – bijelo: zajedno gledajte u crno bijele knjige ili u stranice koje imaju veliki kontrast. Ako nemate takvu knjigu, napravite je sami. Velike kontraste boja popout crne i bijele beba lakše vidi. Što više potičete gledanje u veće kontraste vid će više napredovati.

2. U auto postavite sjedalicu koja će biti šarenih boja i na pruge. Prugice privlače bebinu pozornost. Pri provjeri vida i liječnik koristi crno bijele pruge kako bi provjerio oštrinu bebina vida. Debele pruge će beba lako vidjeti, a one tanje nešto teže, no uvijek će privući pozornost. Pokušajte pronaći igračke i druge stvari koje će biti na prugice.

3. Poticanje igre sa svijetlim igračkama i zvečkama. Zazvonite zvečkom ispred djeteta. Vježbajte praćenje zvuka sa praćenjem predmata koji zvoni. Kada se vid razvije pokušavati će dohvatiti igračku.

4. Igrajte se ogledalima. Za početak stavite ogledalo udaljeno 30 – 40 cm od djeteta. Novoređenče se može fokusirati na predmete na toj udaljenosti. Ako stavite preblizu ili predaleko bebi će biti teže usredotočiti se na njega. Možete koristiti ručna ogledala ili kupiti igračku ogledalo.

5. Igrajte se skrivača s bebom. Pokrijete svoje lice rukama, igračku prekrijte pokrivačem i vidite može li je beba naći.

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>