5 dobrih savjeta o uspavljivanju beba

admin

Neometano, osmosatno spavanje… Nekad ste ga uzimali zdravo za gotovo, a danas vam se to čini sasvim nestvarno, nakon još jedne noći probdjevene s bebom? Ne brinite, proći će. Do tada, donosimo 5 korisnih savjeta o spavanju beba, od kojih ćete i vi imati koristi.

heading_100315-shutterstock584323571

1. Prestanite uspoređivati druge bebe sa svojom. Žalili se ili ne, svi će vam ponuditi svoje iskustvo, i činit će vam se da je svima bilo lakše no vama. Ili pak teže – ali u tom slučaju uvjeravat će vas da će agonija trajati još mjesecima, godinama… Od takvih priča vi, međutim, nemate baš nikakve koristi. Svako je dijete mala individua pa zbilja nema smisla da svoje malo savršeno klupko sreće (i nesanice) uspoređujete s drugima.

2. Okanite se nerealnih očekivanja. Ako vam beba spava cijelu noć, možda ste očekivali da će se buditi češće. Ako se često budi, možda ste očekivali da će spavati više. Što je normalno? Normalno je samo program na vašem stroju za rublje (i to ovisno o modelu). Evo nekoliko smjernica: više od polovice beba u dobi od tri mjeseca i dalje se budi noću; slično se očekuje i kod većine beba do šestog mjeseca života, a većina će do prvog rođendana naučiti prespavati noć. Pod „prespavati noć“ smatra se spavanje pet sati (a ne 12!) u komadu.

3. Nemojte slušati staromodne savjete. Pod time mislimo na „nemoj ga uspavljivati na rukama, razmazit ćeš ga“, „nemoj dozvoliti da spava u vašem krevetu, nikad se neće odviknuti“, „pusti ga da se isplače, to je dobro za pluća“ i slično. Tom logikom, većina današnjih odraslih osoba imale bi super snažna pluća, mame bi ih i dalje nosale prije spavanja, a umjesto sa mužem/ženom, dijelili bi krevet s mamom i tatom. Koliko takvih odraslih osoba poznajete? Sve je jasno.

4. Počnite vjerovati svojim instinktima. Mudra majka priroda sve je mame – od životinjskih do ljudskih – oboružala sjajnim instinktima. Pa ipak, ljudi često radije vjeruju svemu prije no što će povjerovati vlastitom osjećaju. Devet ste mjeseci u vlastitom tijelu „uzgajali“ svoju bebu, osjećali je i upoznavali. Nitko je ne poznaje kao vi i s nikime nećete biti tako povezani. Kada niste sigurni što učiniti i koga poslušati, zaboravite na sve savjete i poslušajte što vam govori onaj vaš unutarnji glasić. S razlogom pokušava nadglasati sve ostale i najčešće je u pravu.

5. Slušajte svoje dijete. Nijedna se beba ne rodi kao mali poliglot, ali sve bebe već vrlo rano komuniciraju sa svojim roditeljima. Plačem, smijehom, meškoljenjem… Naučite čitati govor tijela (i plača) svoje bebe, prepoznajte znakove gladi, umora, pune pelene… Tako ćete spriječiti mnoge stresne situacije i usrećiti kako svoju bebu, tako i sebe.

Martina Milotić

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>