5 ispušnih ventila za djecu s burnim karakterom

Martina Milotic

Neka se djeca, baš kao i neki odrasli, bolje nose s frustracijama, ljutnjom i razočaranjem, a druga lošije. Dobrim dijelom je to stvar karaktera, no roditelji s malim mrgudima koji imaju višak energije često ne znaju što učiniti. Kazne, vikanje i, u najgorem slučaju, dizanje ruke na dijete često samo pogorša situaciju, a umjesto toga bolji je izbor ponuditi djetetu nekoliko ispušnih ventila kako bi naučilo kontrolirati i kanalizirati svoj bijes.

shutterstock_17304394[1]

Pokušajte nešto od sljedećeg:

  1. Kada krene napadaj bijesa, dozvolite djetetu da otrči nekoliko krugova po stanu.
  2. Ako imate tu mogućnost, dozvolite djetetu da se zatvori u prostoriju bez prozora, poput kupaonice ili podruma, i da se ondje izviče iz petnih žila.
  3. Neka karate pokretom podere komad papira. Zvuk deranja mogao bi mu se svidjeti.
  4. Neka otrči nekoliko krugova oko kuće.
  5. Dozvolite mu da zemljom gađa stablo u dvorištu.

Naravno, i dobro staro lupanje po jastucima (ili vikanje u isti) poslužit će, važno je samo da djetetu dozvolite da kanalizira ljutnju na način koji mu odgovara, bez da ikome (uključujući sebe) pritom šteti. Većina djece s vremenom će naučiti kontrolirati emocije te je u pitanju samo “most” koji ćete mu pružiti do tog trenutka.

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>