6 “bisera” kojima djeca izluđuju roditelje (imamo i rješenja)

Martina Milotic

“Želim novu mamu” – rečenica je koja će većini majki slomiti srce. Iako nisu toga svjesni, djeca nerijetko kažu stvari koje roditelje i te kako mogu zaboljeti. Kako ostati pribran i pravilno reagirati u tom trenutku? Evo nekoliko najčešćih dječjih bisera kojima djeca izluđuju svoje roditelje – i najboljih rješenja.

shutterstock_121759570[1]

  1. To je MOJE! Odgovor: “Žao mi je, nije” je najbolji odgovor, ali morate ostati čvrsti i praviti se kao da vas uopće ne dira to što je vaše dijete odlučilo prisvojiti čitav svijet. Dakle, samo jedan kratak odgovor i ignoriranje daljnjeg “šiza”.
  2. Nije fer! Odgovor: “Ni mene ne veseli što sada moram peglati/prati suđe/ići na posao…” Dijete mora prije ili kasnije shvatiti da nitko ne može raditi samo ono što mu se hoće.
  3. Ti mi nisi šef! Odgovor: Pregrizite jezik i nemojte reći nešto poput “dok si pod mojim krovom…” Pokušajte naučiti dijete da se ispravno izrazi i kaže primjerice “volio bih imati izbor”.
  4. Hoću SADA! Odgovor: “Ne”. Možete to “ne” ponoviti još jedanput ili dvaput, a zatim promijenite temu ili se udaljite, koliko god dijete bilo uporno. Možete jednom objasniti zašto ne, ali ne dajte se uvući u raspravu. Nije lako, znamo.
  5. Nikad mi ništa ne daš. Odgovor: Očito te nešto muči, kada budeš htio razgovarati o tome reci mi u čemu je problem.
  6. Ne volim te/mrzim te! Odgovor: Najteže od svega, ali istinito – ovo ne smijete shvatiti osobno. Većina roditelja će to čuti u nekom trenutku i slomit će im se srce, ali i vi i dijete jako dobro znate da će vas ono za pet, 10 ili 30 minuta “ponovo” voljeti. Odgovor “u redu, onda odi nekome koga više voliš”, definitivno nije dobar. Radije pričekajte da se dijete smiri, a zatim mu recite da vas je povrijedilo. Ako ste loše izreagirali, nemojte se sramiti ispričati se – to mora biti dvosmjerna ulica, a vi morate biti uzor.

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>