6 načina kako da preuzmete kontrolu nad djetetom

Martina Milotic

Odgoj često znači testiranje roditeljskih granica, a ponekad se čini da ništa drugo ni je radite doli pokušavate zadržati kontrolu nad djecom (često i vlastitim razumom). Ako vam se ponekad čini da gubite kontrolu, evo 6 načina kako da je zadržite.

shutterstock_47650060[1]

  1. Dajte djeci ono što im je potrebno, ne sve što požele. Tako će darovi i nagrade nešto značiti i naučit će cijeniti ono što su dobili.
  2. Nemojte dozvoliti da vam se obraćaju svisoka niti da vam odbruse. Ako to dozvoljavate u ranijoj dobi, razmislite što vas tek čeka u pubertetu – povucite crtu i držite je se.
  3. Nemojte biti jedan od onih roditelja koji skaču čim dijete ima i najmanji problem. Naravno da su vaša djeca centar vašeg svemira, no morate im dozvoliti i da se ponekad sami izbore za sebe i pronađu riješenje problema. Nećete zauvijek biti tu za njih, a tako će izbrusiti i samopoštovanje i samouvjerenost.
  4. Pomognite im da ostvare svoje ciljeve. Usmjerite ih i potičite, želja za uspjehom je sjajna motivacija i inspiracija.
  5. Nemojte se bojati ponekad biti “zločesti policajac”. Ako često popuštate samo zato što želite izbjeći tantrume i svađu u javnosti, slični scenarij mogao bi vrlo brzo postati uobičajen svugdje.
  6. Budite pravi vođa. To znači da morate biti i primjer, uzor i onaj koji donosi teške odluke, ali i osoba na koju se uvijek mogu osloniti.

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>