7 koraka za lak odlazak u krevet

admin

Odraslima je rutina možda dosadna, ali bebe i djeca je vole, jer osjećaj da znaju što slijede daje im sigurnost i osigurava mir. I zato je upravo rutina ono što želite postići prije svakodnevnog uspavljivanja djeteta.

heading_091219-shutterstock89926061

Već između šestog i osmog tjedna bebinog života možete početi uspostavljati određenu rutinu, koje ćete se nadalje držati (i povremeno je modificirati) kako dijete bude raslo. Započnite aktivnostima u dnevnoj sobi, prije odlaska u krevet, tako da oko pola sata prije spavanja prigušite svjetlo i stišate glazbu, te se prebacite na koju od mirnijih aktivnosti. Evo jednog primjera:

1. Oko sat vremena prije spavanja neka dijete izbaci višak energije – ples ili neka življa igra (djeca su pritom vrlo kreativna) su idealni.
2. Po završetku, vrijeme je za kupanje. Već sasvim male bebe često uživaju brčkajući se u vodi. Ako vaš mališan ne uživa u kupanju, možda će uživati u maženju, masaži, ili svakako – dojenju (tijekom kojega će vrlo vjerojatno zaspati).
3. Slijedi pranje zubića i presvlačenje u pidžamu.
4. Neka djeca u ovoj fazi vole da im se ispriča ili pročita priča, ali ovo je sjajan trenutak i da svoje dijete upitate kakav mu je bio dan, te da skupa „pretresete“ sve doživljaje iza sebe. Čak i ako se dijete još ne izražava sasvim dobro, možete pričati i sami – iznenadit ćete se kad vas jednog dana ispravi ili samo istakne nešto što ste zaboravili. To je odlična prilika za učenje i povezivanje sa svojim djetetom.
5. Recite skupa „laku noć“ svima i svemu – ostalim članovima obitelji, kućnim ljubimcima, najdražim igračkama i stvarima. Učinite to na tih i jednostavan način, uz napomenu da će i svi ostali uskoro u krevet.
6. Ako to niste odradili ranije, nakon zavlačenja pod pokrivače vrijeme je za priču za laku noć. U suprotnom, sada je pravi trenutak za nekoliko (mirnih i tihih) pjesmica.
7. Na kraju, možete svom mališanu pustiti i glazbu za bebe. Neke će tražiti uvijek istu poznatu melodiju, druge će naprosto uspavati bilo koja umirujuća glazba.
Navike će se mijenjati kako dijete odrasta, ali poznata rutina znatno će vam olakšati eventualne borbe s malim nespavačem. Držite je se čak i ako niste kod kuće, bit će to dašak poznate, umirujuće atmosfere u novom okruženju.

Martina Milotić

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>