7 razloga za redovna obiteljska okupljanja oko stola

Categories:Dijete Prehrana
admin

U posljednjih 20 godina na desetke studija je dokazalo ono što su mnogi roditelji intuitivno znali: obiteljski objedi dobri su i za mozak i za dušu i za tijelo.

Istraživanja pokazuju da redovito zajedničko obiteljsko objedovanje reducira mogućnost razvijanja ovisnosti, poremećaja prehrane i depresije u tinejđerskoj dobi, dok kod manje djece potiče bolji razvoj govornih vještina.

Evo nekoliko istina o zajedničkim obiteljskim obrocima:
1. Nitko nije rekao da svaki dan morate kuhati ručak od tri slijeda. Obitelj se može okupiti za stolom i tijekom doručka, večere ili jednostavnog ručka. Poanta je u zajedništvu.
2. Hrana može biti zabavna. Uključite mališane u pripremu jela, neka mute, miješaju i slažu; ili ih pak potaknite da od povrća i drugih namirnica slažu ukusne slike na tanjuru.
3. Izvedivo je. Čak i uz sve dnevne poslovne, školske i sportske aktivnosti, svaka obitelj može izdvojiti pola sata za pripremu jela i 20-ak minuta za zajedničko okupljanje oko stola.
4. Obiteljski objedi mogu biti sjajno vrijeme za pokazivanje (i učenje) lijepog ponašanja. Primjerice, dogovorite se da za stolom neće biti ružnih riječi ni povišenih tonova, da će svi biti ljubazni i pomagati jedni drugima. Roditelji neka budu primjer starijoj djeci, a ona pak mlađima.
5. Zajednički objedi su odličan trenutak za razgovor o svemu, pa tako i obitelji. Ispričajte djeci anegdote iz vlastitog djetinjstva i mladosti, o tome kako su dobila ime, gdje su se mama i tata upoznali, kako su djed i baka nekada živjeli… I pritom se suzdržite od „u naše vrijeme je sve bilo bolje“ govora.
6. To je idealno vrijeme za obiteljsko povezivanje. Pretresite detalje iz radnog, školskog ili vrtićkog dana, razgovarajte o dobrim i lošim iskustvima, o planovima za sutra – zanimajte se za sve što se događa u životu vaših mališana. Ako imate školarce, nemojte se zadržati samo na „kako je bilo u školi“ i „što imaš za zadaću“. Budete li poznavali svoje dijete, lakše ćete primijetiti kad nešto ne bude u redu, čak i ako vam ono to isprva ne bude htjelo priznati.
7. Objedi nisu samo vrijeme za ubacivanje hrane u organizam, oni su dobri podjednako i za djecu i za odrasle. Potrudite se da i djeci i vama postanu omiljeno doba dana

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>