8 zanimljivih aktivnosti nerođenih beba

admin

Trudnoća je, nesumnjivo, čarobna. No, dok vas muče mučnine, vrtoglavice, otečena stopala i bolna leđa, ponekad je teško sjetiti se u čemu je čarolija. Evo nekoliko nevjerojatnih stvari koje beba radi u majčinoj utrobi, kao podsjetnik.

4

1. Objeduje s vama. Beba već vrlo rano može osjetiti okuse obroka koji upravo jedete. Štoviše, već u 15. tjednu reagirat će na omiljene slatke okuse, ali i na neugodne, gorke arome.

2. Otvara oči. Beba će prvi put otvoriti oči oko 28. tjedna, a negdje tijekom drugog tromjesječja počet će reagirati i na svjetlost koja dopire iz vanjskog svijeta.

3. Mokri. Već tijekom prvog tromjesječja bebin će organizam početi proizvoditi urin. Beba će piti plodnu vodu, probaviti je, filtrirati i popiškiti natrag u plodnu vodu, a potom će se postupak ponoviti.

4. Disanje. Iako će do prvog pravog udaha morati pričekati dolazak u vanjski svijet, beba počinje vježbati pokrete nužne za disanje već od oko devetog tjedna trudnoće.

5. Smijeh. Nakon poroda željno ćete iščekivati prvi osmjeh, no istina je da se bebe pučnu smješkati još u maternici, negdje od 26. tjedna trudnoće.

6. Štucanje. Iako može početi već tijekom prvom tromjesječja, majke ga prvi put osjete nešto nakon prvih pokreta djeteta. Može biti svakodnevna pojava, a može se dogoditi i da beba vrlo rijetko štuca.

7. Plakanje. Pomalo je tužna pomisao da vaša beba upravo u ovome trenutku može plakati, a vi je ne možete zagrliti i utješiti. No istina je da su znanstvenici dokazali da neke bebe plaču i prije rođenja, a zabilježeno je čak i da im pritom može podrhtavati donja usnica, kao u odraslih.

8. Povezivanje. Iako je još ne možete držati u naručju, vaša beba tijekom trudnoće i te kako dobro upoznaje svoju majku. Posljednjih 10 tjedana pamti vaš glas i pozorno vas sluša, tako da će ga moći prepoznati i nakon poroda.

Martina Milotić

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>