Martina Milotic

Ako ste trudnica, sigurno ste već čuli gomilu priča s poroda. Neke zvuče poput horora, druge kao da sliče ludoj vožnji u lunaparku, treće su harmonične i čarobne poput bajke. U čemu je kvaka? Je li pozitivno iskustvo poroda stvar sreće ili ima i nešto više od toga? Naravno, nitko ne može predvidjeti kako će sve proći, ali na neke stvari ipak možete utjecati. Evo devet osnovnih savjeta kako porod učiniti lijepim iskustvom i koliko god je moguće eliminirati traumatični scenarij.

  1. Raspitajte se o mogućnostima koje vam se nude, upoznajte ih i utvrdite što vam se čini najbolja opcija. Nemojte samo pretpostaviti da će se netko pobrinuti za vas. Provjerite na što možete utjevati u bolnici, postavljajte pitanja, upoznate ljude. Porod u kadi, na stolčiću, upotreba lopte, carski rez, klistir, brijanje, plan poroda, room in… Pitajte baš sve što vas zanima.
  2. Nemojte preskočiti tečaj za trudnice. Ako imate priliku, obiđite bolnicu u kojoj ćete roditi, razgovarajte s liječnicima i babicama, budite u kontaktu s patronažnom sestrom.
  3. Razgovarajte s partnerom. Podijelite svoja očekivanja, nade, snove i strahove. U dvoje je sve lakše.
  4. shutterstock_121613161Istražujte. Nemojte da vas strah zaustavi da naučite sve što možete o porodu. Što više znanja budete imali, to ćete više moći utjecati na tijek svog poroda. Porod nije nešto što treba samo preživjeti, već iskustvo kojim možete ovladati kao i bilo kojom drugom situacijom. Pomozite si da se tijekom poroda osjećate moćno. Ipak donosite živo biće na svijet!
  5. Pripremite plan poroda. Nemojte samo pretpostaviti da je uzalud – pripremite ga, upoznajte svog partnera s njim i pobrinite se da ga pravi ljudi u pravom trenutku dobiju u ruke.
  6. Pripremite svoj tim za porod. Možda će to biti vaš partner, možda majka, sestra, prijateljica ili doula, važno je da to bude netko tko vas razumije i zna vaše želje.
  7. Nemojte ništa pretpostavljati unaprijed. Niti o sebi, niti i partneru, a najmanje o samom porodu, liječnicima i babicama.
  8. Pazite na sebe. Tijekom trudnoće se zdravo hranite, dovoljno krećite, pažljivo vježbajte, okružite se pozitivom… Dajte svome tijelu i umu dobar temelj za napore koje mora izdržati.
  9. Najvažnije od svega, vjerujte u sebe. Vaše je tijelo stvoreno za taj “posao”, uz sve druge nevjerojatne stvare koje čini i činit će. Ono je savršen “stroj” koji je stvorio i na svijet će donijeti živo biće. Vi ste žena. Snažna ste. Vaše tijelo savršeno zna što mu je činiti, još samo vaš um to mora shvatiti. Slušajte sebe, ne zanemarujte ti nade ni strahove. Isprobajte meditaciju i jogu, ili molite, ili pak jednostavno šećite prirodom i osluškujte vlastite misli i osjećaje. Što god će vas učiniti mirnom, snažnom i odlučnom. Vjerujte sebi.

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>