9 stvari koje trebate naučiti svoju kćer o njenom tijelu

Martina Milotic

Kako biste odgojili samosvjesnu, samopouzdanu mladu ženu koja poštuje vlastito tijelo i dobro se nosi s njegovim promjenama i seksualnošću, od malih nogu pokušajte naučiti svoju kćer znanjima koja će joj u tome pomoći. Evo osnovnih smjernica:

djevojčica

  1. Tijela dolaze u različitim oblicima i veličinama. Umjesto kritika, usmjerite je da se usredotoči na zdravlje vlastitog tijela, a ne uspoređivanje s drugima ili nerealne standarde društva.
  2. Potičite je da se bavi različitim stvarima – sportom, plesom, učenjem, razmišljanjem, čitanjem, smijanjem… Najmanje brojem na vagi.
  3. Naučite je kako da brine o sebi, od glave do pete – uključujući mozak. Zdrava prehrana, higijena, dovoljno sna i izbor društva koji će joj dati krila, a ne skršiti ih, dobar su temelj.
  4. Podučite je kako tijelo funkcionira. To uključuje različite neobične (i ponekad neugodne) mirise i zvukove koje tijelo proizvodi. Poučite je i različitim djelovima tijela i kako se prema njima valja odnositi.
  5. Pripremite je za promjene koje će nastupiti u pubertetu. Potrudite se da razumije što će se dogoditi kako se ne bi sramila svojeg tijela.
  6. Kada je u pitanju seks i seksualnost, podučite je temeljima zdrave veze. Djeca uče o vezama i seksualnosti od malih nogu gledajući ljude oko sebe, a temelj toga morao bi biti zdrav odnos prema suprotnom spolu i poštovanje prema vlastitom tijelu. To možete učiniti bez da izgovorite riječ “seks”.
  7. Naučite je što znači privatnost, uživo i online i potrudite se da ste dovoljno bliski da znate što radi na društvenim mrežama, bez da joj morate potajice pregledavati računalo.
  8. Naučite je da se na vas može osloniti i potražiti pomoć ako se dogodi bilo što što ju je uznemirilo, umjesto da to zadrži za sebe.
  9. Naučite je da poštuje sebe i druge te da bude pažljiva i nježna prema sebi i drugima, po jednostavnoj filozofiji – čini drugima što želiš da drugi čine tebi.

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>