Adio krevetić!

Ana Pejic Riha

Adio krevetic

Možda se pitate kada je pravo vrijeme da vaše dijete zamijeni krevetić s većim krevetom. Istina je kako nema pravila o tome kada je pravo vrijeme.Većina djece prelazi u veći krevet u dobi od godine i pol do tri i pol. Ako se vaše dijete počelo penjati na ogradu krevetića, onda je vrijeme za promjenu kreveta. Iako penjanje može biti opasno, moguće je, ako smatrate da dijete nije spremno za prelazak u drugi krevet, krevetić koristiti duže.

Spustite madrac što je više moguće (pri tom ne zaboravite ukloniti podstavljene branike čim se djeca počnu penjati). Tako će se teže penjati. Također možete kupiti takozvani šator za dječji krevetić. On je napravljen od mreže koju pričvrstite za ogradu krevetića kako bi spriječili malene da se penju.

Ukoliko iščekujete drugu bebu i potreban vam je krevetić za nju, pokušajte zamijeniti krevete 6-8 tjedana prije nego što se nova beba rodi. Ukoliko ne stignete zamijeniti krevetiće, nova beba može spavati u kolijevci sve do trećeg ili četvrtog mjeseca.

Kada odlučite zamijeniti krevet najvažnije je slušati dijete. Ako nije spremno ili se ne osjeća ugodno u većem krevetu najbolje je odgoditi zamjenu na nekoliko mjeseci, to jest sve dok je dijete sigurno u krevetiću. Ako prvu noć pomislite kako ste prerano napravili ovaj potez nemojte odustajati. Ako se vaše dijete bude osjećalo uznemireno i nakon nekoliko dana tada se ipak potrebno vratiti u stari krevetić. Pazite da dijete ne doživi ponovno spavanje u krevetiću kao kaznu, kao neuspjeh ili korak unatrag.

Kada dođe vrijeme za spavanje u većem krevetu, možete napraviti nekoliko stvari koje će olakšati situaciju. Za početak, neka krevet bude na istom mjestu u sobi gdje je bio krevetić. I ne zaboravite postaviti zaštitnu ogradicu. Razmislite o korištenju ogradice koja je bila na krevetiću. Na taj način djeca će imati nešto poznato u novom okruženju. Pokušajte, isto tako, dočarati djetetu kako je riječ o nečem uzbudljivom. Uključite ih u planiranje i pomoć oko zamjene plahti na krevetu. Plahte su često dekorirane temama iz crtića pa i to može pridonijeti uzbuđenju oko spavanja u novom krevetu.

Ne zaboravite kako su sva djeca različita. Dok će neki jedva čekati taj trenutak, drugima neće biti previše zanimljiv. Ohrabrenjem i strpljivošću sigurno možete pridonijeti koraku prelaska u novi krevet.

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>