Martina Milotic

shutterstock_57670516Jedna američka škola u ruralnom dijelu Teksasa odlučila se na vrlo napredan korak na kojem bi im trebale pozavidjeti i neke mnogo modernije sredine: odbacila je petodnevni i uvela četverodnevni radni tjedan za sve svoje učenike.

Kao preduvjet za takvo što godinu dana ranije je, stjecajem okolnosti, donesen zakon u kojem je količina vremena koje su učenici dužni provesti u školi izražena u minutama umjesto u danima. To je omogućilo ravnatelji školskog okruga Olfen da produži školsku satnicu na dnevnoj bazi, ali petak pretvori u slobodan dan za svih 60 svojih učenika. Petak je i dalje normalan radni dan za sve učenike i drugo školsko osoblje, dok učenici taj dan mogu doći u školu i zatražiti dodatnu pomoć, savjet ili instrukcije od nastavnika. Ostali školski dani trajat će tek 25 minuta dulje no ranije.

Ravnatelj Gabriel Zamora kaže da je dugo s djelatnicima, roditeljima i učenicima razgovarao o ovom potezu, a presudilo je to što su mu kolege i djelatnici škole dali podršku.

“Vidio sam da je gotovo nemoguće u redovnu petodnevnu školsku satnicu ubaciti dodatne i dopunske sate za djecu kojoj je potrebna pomoć i talentiranu djecu. Činilo mi se da će na ovaj način upravo oni najviše profitirati”, kaže ravnatelj, dodajući da će roditelji koji su zaposleni i ne mogu pustiti djecu petkom same kod kuće, i dalje moći slati ih u školu. Ondje neće biti regularne nastave, ali bit će određeni deđurni nastavnici koji će brinuti o učenicima.

“Osim toga, ovo značajno ide na ruku nastavnicima. Gotovo je nemoguće u dosadašnjem rasporedu tijekom radnog vremena napisati sve planove, programe, ocjene i slično i još ih unijeti u računala. Najčešće su to naši učitelji odrađivali u svoje slobodno vrijeme, poslijepodne ili tijekom vikenda. Ovako će dobiti priliku svoje slobodno vrijeme doista učiniti svojim, umjesto da neprekidno rade prekovremeno”, kaže Zamora.

Osim toga, u suradnji s različitim udrugama, gradom i sportskim klubovima ravnatelj je potaknuo niz sportskih i drugih izvannastavnih aktivnosti kojima se djeci može ispuniti petak, kako to ne bi bilo puko gubljenje vremena niti “čamljenje” u školi.

Na ruku mu je išlo to što je riječ o maloj sredini gdje svi svih poznaju, pa je i dogovor bilo lakše postići.

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>