Arsen u riži: 5 stvari koje morate znati

Martina Milotic

Možda će vas iznenaditi podatak da se u riži može naći arsen. Zapravo, ovaj kemijski element prisutan je i u povrću, voću i mnogim drugim vrstama hrane, pa i u dojenačkim pahuljicama i pripravcima na bazi riže koje su dopuštene već od početka dječje dohrane, prenosi Američka agencija za hranu i lijekove.

shutterstock_96847000[1]

Stoga donosimo 5 korisnih informacija koje morate znati o arsenu.

  1. Kako arsen upće dospije u rižu i hranu uopće? Arsen je kemijski element koji se u vrlo malim količinama nalazi u vodi, zraku i tlu, a žitarice ga apsorbiraju. Budući da nije aditiv niti sastojak hrane i pića, nije ga moguće ni eliminirati.
  2. U čemu je problem s arsenom u riži? Riža apsorbira više arsena iz tla od nekih drugih biljaka, a budući da je riža čest gost na stolu mnogih obitelji, 2013. godine FDA je posebno istražila ovaj problem i došla je do zaključka da čovjek u svoj organizam putem hrane unosi najviše arsena u odnosu na tjelesnu masu u dobi od samo osam mjeseci, budući da je većina kašica za bebe na bazi riže. Bebe tako u svoj organizam unose tri puta više arsena u odnosu na tjelesnu težinu no odrasli, a istraživanja su pokazala da oko polovica kašica u SAD-u ima graničnu ili prekomjernu količinu arsena u sebi.
  3. Koje su posljedice po zdravlje? Odavno je poznato da je arsen kancerogen, no posljednja istraživanja pokazuju i da je povezan i s problemima u trudnoći i problemima s razvojem beba. Također, pokazalo se i da povećana konzumacija arsena kroz hranu blago povećava mogućnost za oboljenje od raka pluća i mjehura.
  4. Što bi trebale učiniti trudnice ili majke djece na početku dohrane? Više od svega za prevenciju neželjenih posljedica važna je raznovrsna prehrana. Ako u nekom trenutku konzumirate veće količine riže i rižinih prerađevina, pobrinite se da imaju dodatak željeza. Rižu djelomično zamijenite drugim žitaricama poput zobi ili ječma. Također, studije su pokazale i da kuhanje riže u većoj količine vode može odstraniti i do 60 posto arsena iz ove namirnice.
  5. Dakle, preporučuje li se davati djeci rižu, rižine pahuljice i druge rižine prerađevine? Riža je svakako dobrodošla namirnica raznolike prehrane koju ne treba zanemariti, no pobrinite se da ne bude i jedina žitarica na vašem stolu, preporučuje FDA.

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>