Autosjedalica za pametne glavice

Ana Pejic
Pametni znaju čemu služi pojas, zna to dobro svaki školarac. No ono što bi svi predškolci, a osobito njihovi roditelji također nesumnjivo trebali znati, jest da najmlađe najsigurnije ipak štiti – autosjedalica.
Osim što je riječ o zakonu kojeg valja poštovati, kupnja odgovarajuće autosjedalice morao bi biti logičan zadatak svakog odgovornog roditelja.
Već na putu iz rodilišta kući, novorođenče mora biti osigurano u autosjedalici posebno prilagođenoj najmlađim bebama. Riječ je o sutosjedalici grupe „0“ ili „0+“, namijenjenoj bebama od prvog dana života do oko godine dana starosti ili maksimalnih 13 kilograma, a koja se montira suprotno od smjera vožnje. Iako se mnogim roditeljima čini da je tek nekoliko dana staro dijete najsigurnije u njihovom na ručju, valja imati na umu da su upravo prometne nesreće najčešći uzrok smrti najmlađe djece. Dijete bi se trebalo voziti u suprotnom smjeru sve dok ne dosegne težinu od devet kilograma te je istovremeno sposobno samo ustati, što znači da su mu vratni mišići dovoljno snažni da izdrže sudar.

Kada je dijete prešlo 13 kilograma ili mu je pak glavica došla na visinu od dva centimetra od ruba autosjedalice, odnosno kada može samo ustati, vrijeme je za nabavku autosjedalice grupe „I“, namijenjene djeci težine od 9 do 18 kilograma. Djeca od 15 do 25 kilograma težine nadalje mogu pak koristiti autosjedalice grupe „II“, nakon čega se preporuča kupiti tzv. „booster“, autosjedalicu za djecu do 36 kilograma. Valja imati na umu da je 27 kilograma i 140 centimetara visine minimalni uvijet za prelazak iz autosjedalice na sjedalo i vezivanje „običnim“ pojasom. Osnovno pravilo kod vezivanja je jednostavno: između pojasa i ključne kosti novorođenčeta, odnosno pojasa i prsa djeteta ne smije biti više od jednog prsta praznog prostora. Kilaža odnosno udaljenost glave od gornjeg ruba ujedno su i jedini uvjeti za kupnju veće autosjedalice, iako mnogi roditelji pogrešno zaključuju da je autosjedalica premalena već kada beba nožicama može doći do naslona autosjedala ili pak mora saviti nožice.
 Untitled
Kako izabrati najsigurniju autosjedalicu? Na hrvatskom tržištu postoji cijeli niz autosjedalica različitih proizvođača, a kod odabira je najvažnije provjeriti imaju li žutu markicu s oznakom ECE R44 koja potvrđuje da su testirane i provjereno sigurne za uporabu. Neke od njih vežu se pomoću pojasa za sjedalo, dok se druge montiraju putem ISOFIX baze – uz ispravnu montažu obje su opcije podjednako sigurne. Izbor je velik, no među sjedalicama kojima roditelji najčešće poklanjaju povjerenje ističu se poznate marke Maxi-Cosi i Römer.
Za kraj, nekoliko činjenica koje govore o izuzetnoj važnosti autosjedalica: prometne nesreće događaju se najčešće unutar nekoliko kilometara od polazišta, dakle u onim situacijama kada često razmišljamo „ma neće se ništa dogoditi u tih par minuta“. Sigurnosni pojasevi dizajnirani su za odrasle osobe, a ostane li dijete prikliješteno između pojasa i naručja mame ili tate, upravo pojas može biti poguban za mališana. S druge strane, ako je dijete posve nevezano, šanse da ga roditelj zadrži u naručju gotovo su nikakve, ma kako ga čvrsto držali. Dodamo li tome da će prilikom prometne nesreće, pri brzini od samo 50 kilometara na sat, nevezano dijete udariti o unutrašnost automobila jačinom jednakom padu s trećeg kata, nameće se logičan zaključak: pametni znaju čemu služi autosjedalica.
Martina Milotić

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>