Beba i pas u (savršenoj?) harmoniji

Ana Pejic

Prvo upoznavanje bebe i obiteljskog ljubimca prošlo je sjajno, prvi mjeseci također, a onda je vaš mališan jednog dana propuzao i našao se oči u oči sa tim dragim, lajavim klupkom dlake. Odjednom, čini vam se da stalno vičete “ne”, a nitko vas ne sluša!


Jednom kada se i pas i beba nađu na “sve četiri”, na trenutke vam se može činiti da se borite za poziciju vođe omanjeg čopora, i to prilično neuspješno. U najboljem slučaju, pas je oduševljen novim partnerom za igru, a beba tek treba naučiti zašto je mamino “ne” mudro poslušati. Prije no što samu sebe zateknete kako izvikujete naredbe bez kraja i konca (i efekta), razmislite što doista morate zabraniti, kakvo ponašanje želite potaknuti i što u konačnici želite postići.


U fazi kada beba tek otkriva puzanje, možda najveći izazov bit će – obraniti psa. Bebine ručice savršeno su oruđe za čupanje i navlačenje, a time niti najmirniji pas neće biti baš oduševljen. Povrh svega, dijete je premaleno da bi shvatilo što znači “vau-vau će biti tužan ako ga povučeš za rep jer ga to boli”. Odlučno “ne” prije će polučiti željeni rezultat, no ne zaboravite da dijete najviše uči od vašeg primjera – stoga mu odmah pokažite kako pravilno maziti psa, kako mu pristupiti i kako se igrati. Budite spremni na bezbroj (a onda još malo) ponavljanja, a kada vam se učini da sve skupa nema smisla podsjetite se da upravo gradite temelje za buduću harmoničnu vezu između djeteta i psa. Posljedično, i čitave obitelji.

beba i pas

Kada dijete napravi svoje prve korake, spremite se na puno padanja. Realno, beba će u svakom slučaju puno puta završiti na guzi prije no što počne sigurno koračati, a pas u obitelji će broj rušenja još ponešto umnožiti. Sjetite se da će bebin pad uglavnom amortizirati pelena i svakako ostanite mirni, jer vaša nagla ili uzrujana reakcija može i bebu i psa učiniti nervoznima.

Jednom kada je mališan svladao hodanje i trčanje, najbolji je trenutak da se rodi doživotno prijateljstvo. Upravo sada pokažite djetetu kako se psu baca loptica te potičite što više igranja na otvorenom. U početku svakako izaberite mekanu lopticu, jer će proći nešto vremena prije no što je dijete nauči baciti kako valja – prethodno će veliki broj loptica završiti na vašoj glavi, psećoj njuški, djetetovoj nozi…


Bez obzira u kojoj ste fazi, nastojte održati svakodnevne obiteljske šetnje, kako bi pas znao da je dijete član ljudskog dijela “čopora”. Također, psu osigurajte mirno mjesto na koje može pobjeći kada mu druženje s djetetom postane prenaporno, a svakako se pobrinite da pas jede u miru, čak i ako nikada nije pokazivao znakove posesivnosti oko zdjelice s hranom.


Martina Milotić

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>