Bebe, djeca i tehnologija

Ana Pejic

Ima neka tajna veza između beba i mobitela: te spravice mališanima su naprosto neodoljive. Najprije bi ih rado žvakali, a potom bi satima na svom izmišljenom baby jeziku pričali s izmišljenim prijateljem. No koliko je to zapravo sigurno?


Unatoč svim upozorenjima, u potpunosti zaštititi djecu od tehnologije danas je nemoguće. Laptopi, računala, mobiteli, tableti, flat televizori – sve redom „iskače iz paštete“, a mališane od najranije dobi privlače te zanimljive kutijice. Neki roditelji ne brane, nego čak i potiču dječji interes za tehnologijom, drugi pak smatraju da prije polaska u školu mališanima ništa od navedenog ne treba, niti bi se smjelo naći u dječjim ručicama. A što kažu stručnjaci?

djeca i tehnologija

Kada su u pitanju bebe, mobiteli i ostali uređaji s ekranima doista ne bi trebali doći u obzir. Iako je to gotovo nemoguće, mnogi liječnici preporučuju u potpunosti izbjegavati gledanje televizije čak do treće godine. Kada su mobiteli u pitanju, i dalje nije dokazano jesu li povezani s malignim bolestima. No, uzmemo li u obzir da čak i na samim uređajima stoji upozorenje da ih se preporučuje dulje držati prislonjene na kožu, kao i činjenicu da je bebina lubanja znatno tanja od one odrasle osobe, dok joj se mozak još razvija – opreza nikad dosta. Drugi par rukava jest žvakanje mobitela – aktivnost koju bebe naročito vole tijekom izbijanja zubića. Na stranu činjenica da bi slina mogla doprijeti do unutrašnjosti uređaja, za bebe može biti opasan velik broj bakterija koje se nalaze na mobilnom telefonu. Naravno, pripaziti treba i na sitne djelove, poput mikročipa, koji se na mnogim modelima lako mogu izvući i u trenu naći u ustima.


Najnovija istraživanja pokazuju da touch screenovi također mogu imati loše posljedice za razvoj djeteta, a djetinjstvo pred računalom automatski znači i mnogo vremena provedenog u statičnom, sjedećem položaju. Djeci je, osobito manjoj, potebno izuzetno mnogo kretanja i istraživanja kako bi upoznali svijet koji ih okružuje, što je razlog više da im tehnologija, koliko god primamljiva bila, što je duže moguće bude minimalno dostupna. Naravno, u „kriznim“ situacijama kao što je vožnja u autu ili obiteljska večera u restoranu neće biti štete od 10-15 minuta igranja na mobitelu ili gledanja crtića, no pripazite da vam takvo smirivanje ne prijeđe u naviku.


Martina Milotić

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>