Martina Milotic

pricalice

Odlazak u bolnicu predstavlja za većinu ljudi, a posebice za djecu traumatičan događaj jer je praćen neizvjesnošću i neugodnim emocionalnim stanjima zbog odvajanja od primarne sredine, bolesti, straha od medicinskih postupaka i ishoda liječenja. Poznato je  da na ishode liječenja pozitivno utječe kreativna ili art terapija tj. upotreba umjetnosti u terapijske svrhe. Pričanje izabranih priča i bajki može djeci pomoći u oslobađanju potisnutih i/ili neprihvaćenih emocija u svakodnevnom životu, a napose u uvjetima njihove hospitalizacije. Problemske slikovnice mogu pomoći u rješavanju manjih problema, jer slušajući i gledajući situacije u kojima su imaginarni junaci uspjeli prebroditi životne probleme, djeca se uče nositi s vlastitim problemima.

Riječka Udruga za promicanje dobrobiti djece ‘Portić’ stoga još od 2009. godine organiziranim volontiranjem uz sustavnu stručnu podršku doprinosi ublažavanju negativnih pojava pri hospitalizaciji djece smještene u Dječjoj bolnici Kantrida u Rijeci. Želju za volontiranjem u ovu svrhu su izrazili studenti humanističkih, društvenih ali i prirodnih usmjerenja te profesionalci odgajatelji i učitelji, a priključuju se i drugi zainteresirani pojedinci.

Svatko tko odluči volontirati kao “teta pričalica”, mora proći trodnevnu edukaciju, a tijekom projekta kontinuirano se provodi supervizija volontera i sustavna evaluacija učinaka pripovijedanja priča. Osim ove evaluacije, projekt procjenjuju volonteri koji pripovijedaju priče djeci kao i organizatori koji prate provedbu planiranog programa. Zahvaljujući organizatorima i tetama pričalicama, 50-ak djece koja se nalaze ili su se nalazila na liječenju u Odjelima Onkologije i Hematologije, Kirurgije i Odjela fizikalne medicine i rehabilitacije u Dječjoj bolnici Kantrida s manje straha iščekuju ishode liječenja te u manjoj mjeri iskazuju negativna raspoloženja.

Roditelji djece, medicinsko osoblje s toga odjela kao i uprava bolnice podupiru ovu inicijativu i svjedoče o ukupnom pozitivnom ozračju kojeg je ovaj projekt unio u okruženje bolnice. Istodobno ova inicijativa ima podršku od Grada i njihovih odjela, Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb i Odjela za odgoj i školstvo.

Na ovaj način se razvija nova snaga u zajednici – volonterska snaga koja svojim djelovanjem doprinosi jačanju marginaliziranih društvenih skupina, u ovom slučaju djece na dugotrajnom liječenju u bolnici.

Upravo je u tijeku novi natječaj za Pripovjedača, odnosno pripovjedačicu priča u Dječjoj bolnici Kantrida, a svi koji se žele pridružiti grupi od 147 sjajnih ljudi, koji su dosad odvolontirali čak 4618 sati s bolesnim mališanima, mogu to učiniti nakon prijave putem e-maila strukovna.udruga.portic@ri.t-com.hr, ili pak putem prijavnice na web stranicama Udruge Portić.

M.M.

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>