Često zurite u mobitel? Evo kako to utječe na vaše dijete

Martina Milotic

shutterstock_54488713[1]
U vremenu u kojem je život bez tehnologije nezamisliv, znanstvenici su proveli istraživanje u kojem su pokušali dokazati kako često roditeljsko zurenje u mobitel djeluje na njihovu djecu.

Odgovor je donekle očekivan – ne osobito dobro.

U stručnom časopisu Translational Psychiatry profesorica pedijatrije i anatomije-neurobiologije Tallie Baram sa  University of California s kolegama je objavila rezultate studije provedene uz pomoć štakora, kojima je dokazala kako dekoncentracija i neprekidni prekidi majke djeluju na mladunčad.

Ono što je postalo očigledno nakon višemjesečne studije jest da je djeci, kao i mladunčadi, potrebna kontinuirana roditeljska pažnja za stabilan emotivan razvoj, pri čemu su ključni predvidljivost, poznati obrasci ponašanja i sigurnost. Mladunci čijim je majkama pažnja često bila otimana pokazali su slabiji stupanj razvoja u kasnijem periodu života, iako su po svim drugim parametrima imali idealne uvjete za život.

Osobito je to važno u prvom, osjetljivom periodu života bebe tijekom povezivanja majke i djeteta.

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>