Dekica koja život znači

admin

Na američkom tržištu ovoga će se ljeta po prvi put pojaviti linija proizvoda za idealnu regulaciju temperature bebina tijela, proizašla iz revolucionarnih prijenosnih inkubatora koji su dosad u nerazvijenim zemljama svijeta spasili živote stotine tisuća beba.


Riječ je o Little Lotus liniji proizvoda, dekicama i vrećama za spavanje, odnosno svojevrsnim laganim prijenosnim inkubatorima izrađenim od materijala koje NASA koristi za astronautska odijela kako bi mogla zadržati toplinu. Upravo regulacija tjelesne topline jedan je od najvećih problema s kojim se suočavaju prerano rođene bebe i bebe s niskom porođajnom težinom, što uzrokuje smrt gotovo dva milijuna beba godišnje tijekom prvog dana njihova života, mahom u nerazvijenim i siromašnim zemljama svijeta.

heading_091207-shutterstock885381701

Jane Chen, „majka“ Little Lotus linije osmislila je ovaj revolucionaran proizvod još 2007. godine, kada je, po završetku studija, osmislila „inkubator“ koji stoji manje od 1% cijene standardnog inkubatora. Chen je putovala svijetom, a proputovala je i Indiju, u kojoj se čak 40 posto djece rađa prerano ili s premalom porođajnom težinom.
„Otkrili smo da čak i u bolnicama koje su bile opremljene inkubatorima, oni često neiskorišteni stoje u kutu dok djeca umiru. Razlog tome ponekad je to što bolnice nemaju struju, ili im pak nedostaje stručnog osoblja koje bi se znalo služiti inkubatorom. S druge strane, velik broj beba umire jer se rađaju daleko od bilo kakvih bolnica, ili si bolnice pak ne mogu priuštiti inkubatore”, rekla je Chen. Chenine „Embrace Warmer“ vreće za spavanje od 2007. godine do danas dane su na korištenje Ugandi, Indiji, Nepalu, Meksiku, Gvatemali i brojnim afričkim zemljama, a ukupno ih je koristilo oko 150 tisuća beba u 10 zemalja svijeta. Za njihovo korištenje nije potrebno nikakvo opsežno znanje niti napajanje električnom energijom.

Chen napominje da je sličan proizvod odlučila ponuditi slobodnom tržištu nakon što su joj se mnogi prijatelji, novopečeni roditelji, potužili da nikada nisu sigurni je li njihovom novorođenčetu hladno ili pak pretoplo. Little Lotus dekica i vreće za spavanje takve bi roditeljske dileme u potpunosti trebale riješiti, a njihova cijena doista i jest manja od 1% standardnog bolničkog inkubatora: u SAD-u takav uređaj stoji oko 20 tisuća američkih dolara, dok će Chenine dekice vreće za spavanje stajati oko 150 dolara. Cilj je i dalje pomagati bebama koje se rađaju u teškim uvjetima, pa će na svaki prodan „dekicu“ proizvod, po jedan biti doniran zemljama u razvoju.

Više o projektu „Embrace Warmer“ na http://embraceglobal.org/ i http://www.littlelotusbaby.com/

Martina Milotić

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>