Dojenje: kada stvari krenu nizbrdo

admin

Dojenje je “posao” čiji se rezultati odmah vide: na zadovoljnoj, sretnoj bebi koja svojim vlastitim ritmom dobiva na težini. Većina majki danas je svjesna važnosti dojenja, a u slučaju da nastupe problemi, teško se odlučuje za uvođenje adaptiranog mlijeka.

Svaka je beba mala individua koja će dojiti, napredovati ti dobivati na težini prema vlastitim pravilima. U prosjeku, većina dojenčadi tijekom prvih 3-4 dana nakon poroda izgubit će ponešto na težini, a u istom periodu majčino mlijeko bi trebalo stići u većim količinama – s njim, naravno, i novi bebini grami. Nekim bebama i za to će, međutim, trebati više vremena: tjedan, ili čak do dva tjedna. Većina pedijatara složit će se da bi do maksimalno dva tjedna starosti novorođenče trebalo nadoknaditi izgubljenu težinu nakon poroda, no što ako se to ne dogodi?
Prvo pravilo je: nahranite dijete. Svaka majka svome djetetu želi najbolje, a majčino mlijeko je svakako najbolje što mu muže dati. No djeca koja su pothranjena su ponekad preslaba za sisanje, koje tako maloj bebi može biti prilično iscrpljujuć “posao”. Ako vidite da je dijete preumorno da bi kvalitetno dojilo, najprije pokušajte s izdajanjem – nekoliko hranjenja uz pomoć bočice, iz koje mlijeko lakše izlazi, neće dijete odbiti od dojke (ako je dojka i dalje primarna opcija).
Ako vam se čini da mlijeka unatoč dojenju na zahtjev nema dovoljno, a beba ne dobiva na težini, pokušajte sa izdajanjem nakon podoja, kako bi dodatno stimulirali dojke na proizvodnju mlijeka. Ako je dijete nakon podoja i dalje gladno, bez grižnje savjesti mu ponudite bočicu, a sami nastavite s izdajanjem makar i „na suho“ – ako budete dovoljno uporni, mlijeko bi trebalo vrlo brzo krenuti u većim količinama. Svakako potražite savjet i pomoć kod svoje patronažne sestre ili pedijatrice, a ako niste zadovoljni savjetima, obratite se grupama za podršku dojenju. Ako u vašem gradu ne djeluje jedna od njih, podršku možete naći na telefonima potpore dojenju ili putem interneta.
Ako beba unatoč svemu ne doji kako treba i ne dobiva na težini, pedijatar će potražiti druge uzroke problema, poput određenih hormonalnih problema kod majki ili primjerice skraćenog frenuluma kod bebe. Dobra je vijest da je većina takvih problema riješiva, a što se prije otkriju, to bolje. Dajte sebi i svojoj bebi dovoljno vremena da dojenje profunkcionira, a ako stvari krenu nizbrdo, slušajte vlastiti instinkt i potražite pomoć. Čak i ako budete prisiljeni privremeno uvesti adaptirano mlijeko, uz dovoljno upornosti dojenje će vrlo skoro ponovo postati jedini izvor hrane za vaše dijete.

Martina Milotić

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>