Dokazano: evo kako možete doznati nosite li curicu ili dečkića

Martina Milotic

Ultrazvuk je jedini pouzdani način za doznati nosite li dječaka ili djevojčicu, no većina roditelja nestrpljiva je i teško im je dočekati trenutak kada će saznati spol svoje bebe. Ne čudi stoga što postoji gomila “bapskih” načina koji bi vam trebali dati odgovor na to pitanje, no nijedan, naravno, nije osobito siguran.

shutterstock_121613161

No znanstvenici su sada dovršili opsežno istraživanje nad povećim uzorkom novorođenih beba, a rezultati mogu mami i tati barem dati naslutiti koju boju robice bi trebali kupovati.

Istraživanje je trajalo posljednje 23 godine i obuhvatilo je golem broj od 68 milijuna beba, a rezultati su zanimljivi: pokazalo se da trudnice koje u trudnoći dobiju manje od 10 kilograma u pravilu rađaju djevojčice. To potvrđuje postotak od 51%, iako zasad nije utvrđena druga konkretna veza između kilograma majke i spola djeteta.

Isto tako, pokazalo se i da žene koje nose dječake, a vrlo malo dobivaju na težini, imaju veće šanse za spontani pobačaj od onih koje nose djevojčice. To je, dakako tek statistika i nije razlog za brigu, no poznato je da muškim bebama treba veći broj kalorija koje majka mora konzumirati, budući da imaju veće metaboličke potrebe.

Inače, optimalnim se smatra tijekom trudnoće dobiti od 11 do 16 kilograma, bez obzira na spol bebe.

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>