Dokazano: Porod je najtraumatičnije iskustvo koje tijelo može podnijeti

Martina Milotic

shutterstock_109415882[1]
Znanstvenici s fakulteta Michigan proveli su istraživanje koje je dovelo do zaključka da je “porod najtraumatičnije iskustvo koje ljudsko tijelo može podnijeti”.

Uz to, zaključeno je i da porod “može biti traumatičniji od ekstremnih sportova”, s prosjekom od 15 posto žena koje pritom zadobiju ozljede zdjelice koje neće zacijeliti kako valja. Ovi su zaključci naveli liječnike da se okrenu tehnikama sportske medicine kako bi dijagnosticirali ozljede nastale tijekom rađanja.

Koristeći magnetsku rezonancu kako bi pregledali tijelo majki nakon poroda otkriveno je da se 25 posto rodilja zadržava tekućina u koštanoj srži pubične kosti, a isti postotak vrijedi i za ozljede slične frakturama koje su uobičajene kod profesionalnih sportaša. Dodatno, dvije trećine žena pati zbog viška tekućine u mišićima, a 41 posto žena tijekom poroda je pretrpjelo ozljedu mišića zdjelice.

“Kada bi sportaš na terenu zadobio slične ozljede, odmah bi bio podvrtnut magnetskoj rezonanci. Kada žena rodi, liječnici joj pak kažu ‘u redu je, prošlo je šest tjedana i više nam se ne morate javljati, bit ćete dobro’. Ali ne osjećaju se sve žene dobro nakon šest tjedana, ne mogu se sve odmah vratiti na posao i nastaviti sa životom i ne, nisu zbog toga lude”, izjavila je Janis Miller, profesorica pri fakultetu Michigan.

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>