Domaće vs kupovne kašice

Ana Pejic

Nakon što beba napuni šest mjeseci, vrijeme je za prve susrete sa novim okusima. Pedijatri će svakoj majci savjetovati da se pridržava preporučenih tablica dohrane, no mlade mame mogu se naći u dilemi – kuhati bebi ili ipak kupiti gotovu kašicu?

Što je zdravije, praktičnije i bolje – kupovna ili domaća hrana? Proizvođači gotove hrane za bebe uglavnom garantiraju da su voće, povrće, žitarice i ostali sastojci korišteni u kašici iz kontroliranog, često i eko uzgoja. Kupovna hrana majci štedi vrijeme, praktična je ako ste izvan kuće i bebe je najčešće rado jedu. S druge strane, povremeno se u svjetskim medijima mogu pročitati informacije o lošoj kvaliteti određenih kašica, što mamama opravdano može pobuditi sumnju i nepovjerenje. Mame koje preferiraju domaće kašice reći će pak da, kada same kuhaju, mogu biti sigurne što njihova beba jede. Naravno, ukoliko je hrana iz domaćeg uzgoja, iz vlastitog vrta ili od provjerenog prodavača na tržnici. Zagovornici gotovih kašica reći će pak da je hrana iz supermarketa puna pesticida te da zato više vjeruju gotovim kašicama sa “eko” certifikatom.

60

Kuhanje bebama zapravo iziskuje mnogo manje vremena i truda no što se na prvi pogled čini, a posebno je važno u početku kada se uvodi jedna po jedna namirnica, kako bi se isključila mogućnost alergija. Većina kašica je, naime, kombinacija više namirnica što ne ostavlja prostor za postepeno, pažljivo uvođenje novih. Također, mnoge sadrže šećer ili sol koje se ne preporučuju u početku dohrane. Kupovne kašice u pravilu su slađe od domaćih, a jednom kada se beba navikne na takav okus, lako se može dogoditi da počne odbijati kuhanu hranu.

Kada je riječ o praktičnosti, u početku će beba jesti vrlo male količine hrane, tek žličicu ili dvije. Majci se može činiti uzaludno pripremati obrok samo zbog tako male količine, a s druge strane otvori li gotovu, kupovnu kašicu, male su šanse da će je beba koja se tek privikava na dohranu uspjeti pojesti u dva preporučena dana. Gledano s finacijske strane, kupovne kašice ipak su skuplje od domaćih, čak i ako je riječ o ekološki uzgojenoj hrani koja u pravilu stoji nešto više.

Razloga za i protiv kako domaće kuhinje, tako i gotove hrane ima na prvi pogled podjednako, no u konačnici sigurno je da je svježe pripremljena hrana provjerenog podrijela najbolji izbor oko kojeg se vrijedi potruditi. Poneka kupovna kašica u situacijama dužeg puta ili sličnih okolnosti zasigurno neće naštetiti, ali kada je riječ o dogoročnoj prehrani valja se zapitati – biste li sami radije odabrali svježe voće, povrće i žitarice ili trajne objede iz staklenke?

Martina Milotić

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>