EMOCIONALNA INTELIGENCIJA – što je i zašto je važna?

Ana Pejic

Ova inteligencija je četiri puta važnija nego kvocijent inteligencije (IQ) za postignuće poslovnoga uspjeha i zdravlja u životu. Dobra je vijest što ukoliko je ova inteligencija slabije razvijenija kod vašega djeteta, može se mijenjati na bolje.

Naime, emocionalna inteligencija (EQ) iako ima naziv „inteligencija“ u svome nazivu, ova inteligencija odražava drugačiji način da se bude „pametan“. Ona podrazumijeva razumijevanje vlastitih i tuđih emocija, njihovo izražavanje i kontroliranje pri donošenju dobrih odluka u svakodnevnom životu.

Istraživanja su pokazala pozitivnu vezu sa razinom emocionalne inteligencije i razvojem te sposobnosti rješavanja problema u adolescentskoj dobi djeteta.

F.E. Williams, poznati američki pedagog, podijelio je djecu u 2 grupe za svrhu svoga istraživanja – sretnike i gubitnike. Prva grupa djece imala je poticajne roditelje kod kuće koji su ih hvalili i podržavali u njihovim odlukama. Druga grupa djece imala je u potpunosti drugačiju situaciju roditeljstva – roditelje koji su kažnjavali i ponižavali svoju djecu. Zaključci ovoga istraživanja pokazala su pozitivnu vezu između obiteljskoga okruženja i budućnosti djeteta, naime prva skupina djece je odrasla u samosvjesne osobe koje rade ono što vole, dok je druga skupina djece odrasla u pesimiste, pasivne i nekreativne osobe.

Bez obzira koliko vaše dijete bilo staro, razvijanje ovoga oblika inteligencije će ga oblikovati u samosvjesnu i empatičnu osobu što neće nikako biti na odmet u budućnosti.

Untitled

Razgovarajte s njima

Suština razumijevanja vlastitih i tuđih emocija se nalazi u razgovoru o njima. Djecu treba od malena poučavati emocijama – što osjećaju kada im se nešto dogodi, kakav je to oblik emocije i ukoliko je riječ o negativnoj emociji, što nije ništa loše, treba djetetu objasniti takav oblik emocije i posljedice djelovanja iz takve emocije.

Osim tepanja djetetu koristeći razne rečenice kojima se imenuju određene emocije kojima bi dijete povezalo i imenovalo određenu emociju koju osjeća, pokušajte djetetu pojasniti i negativne emocije jer su i one vrlo važne za shvatiti. Sljedeći puta kada vaše dijete dođe ljutito doma, umjesto izbjegavanja neugodnih razgovora ili ulaska u diskusiju, pokušajte popričati s djetetom i shvatiti zašto se tako osjeća, a potom mu s vašeg stajališta objasnite kako svako djelovanje iz takve emocije ima svoje posljedice na njega i njemu bližnje te da ukoliko osjeti takvu emociju razmisli i odgodi naglo djelovanje pod tom emocijom.

Postavite pravila

Dijete mora znati vaša očekivanja i granice ponašanja. Djeca uvijek testiraju vaše granice stoga je izuzetno važno znati im pokazati gdje je vaša granica na njihovo negativno ponašanje.

Sigurno vam se dogodilo kako je u prodavaonici vaše dijete počelo glasno vikati, plakati ili se siliti samo zato što mu niste kupili ono što je željelo. Upravo je ovo prilika za postavljanje granice, naime u ovome trenutku pokušajte mu objasniti kako navedeno sada ne može dobiti, već možda kao nagradu kada napravi nešto ili za svoj rođendan, ali je važno da navedenu stvar ne kupite i ne popustite u toj situaciji.

Pohvalite ga

Ukoliko vaše dijete napravi dobro djelo ili se ponaša odgovarajuće, ne ustručavajte se toga ga trenutka pohvaliti jer je vrlo važno toga trenutka djetetu pokazati da cijenite takvo ponašanje kako bi mu mogao ostati takav obrazac ponašanja za navedenu situaciju u kojoj će se naći drugoga puta. Isto tako, ukoliko dijete uhvatite u nepoželjnom ponašanju, djelujte istoga tako što ćete ga odvući sa strane i popričati o tome što je napravilo i ukazati mu na pogrešku i ono što očekujete od njega u takvoj situaciji. Reakcija istoga trenutka djetetu će ukazati na njegovo (ne)/poželjno ponašanje i pomoći mu da to ponašanje poveže kao (ne)/ispravno i idući puta primijeni odgovarajuće ponašanje za određenu situaciju, a na taj način dijete uči što napraviti u određenoj situaciji i počinje razmišljati svojom glavom.

Ne zaboravite kako je vaše dijete odraz vas samih i poučite ga pravim životnim vrijednostima i iskoristite svaki dragocjeni trenutak s vašim djetetom odgajajući ga u dijete kojim ćete se ponositi.

Josip Steiner

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>