Martina Milotic

Europa je prvi put u svojoj povijesti rekla “ne” zaslađenim kašicama za bebe koje su mlađe od šest mjeseci.

shutterstock_96847000[1]

Još od 1994. godine poznato je i priznato od strane struke da bi se dohrana kod beba trebala uvoditi nakon punih šest mjeseci starosti bebe, a iste je godine prehrambena industrija priznala i da kašice za bebe u pravilu sadrže i pretjeranu količinu šećera, kako bi bebama bile primamljivije.

No tek ovoga tjedna Europski je parlament odbio posljednji u nizu zakona Europske unije, a koji je dozvoljavao proizvođačima da u kašice za bebe dodaju šećer, i to prodaju kao prikladno za bebe već od četiri mjeseca starosti.

Očekuje se da je Europska komisija sada donijeti novi prijedlog zakona usklađen s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, prema kojoj bi bebe do šest mjeseci starosti trebale biti hranjene isključivo majčinim ili adaptiranim mlijekom, nikako zašećerenim kašicama.

Inače, Tajland je još 2006. godine pokušao napraviti revoluciju u proizvodnji zdrave dječje hrane, no zakonodavci SAD-a i Europske unije pod pritiskom moćnih prehrambenih lobija u tome su ih ranije onemogućili. Industrija dječje hrane je inače jedna od najbrže rastućih, a najveći rast zabilježen je upravo u domeni hrane za bebe od 4 do 6 mjeseci starosti.

Nažalost, dobar dio majki i dalje vjeruje proizvođačima dječje hrane, smatrajući da tako “barem znaju što im dijete jede i koliko je tretirano pesticidima”, no u stvarnosti malo tko doista detaljno proučava udjele šećera, aditiva i ostalih dodataka u kašicama. Najbolji dokaz tome jest usporedba domaće kašice od, primjerice, mrkve s kupovnom, koja je obično okusom tek blijeda (i prezaslađena) kopija “prave” kuhane mrkve.

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>