Fotografije “velikih” beba palčića: Nevjerojatna snaga najmanjih heroja

Martina Milotic

Palcici

Svakoga dana, stotine tisuća djece na svijet dolazi prije termina. U Hrvatskoj, godišnje se u prosjeku rodi oko 2500 palčića, u Kanadi oko 29 tisuća, u SAD-u između 400 i 500 tisuća. Borba za život tih sićušnih beba ponekad je teža, ponekad lakša, no njihovim roditeljima ti prvi zastrašujući tjedni često izgledaju poput noćne more.

Red Méthot, kanadski fotograf i student, odlučio je serijom fotografija zabilježiti snagu tih najmanjih od svih mališana, od kojih su mnogi rođeni i u 23. tjednu trudnoće. Budući da je i sam otac dvoje nedonoščadi, ova mu je tema posebno važna.

“Moj je sin rođen u 29. tjednu, a kći u 33. tjednu trudnoće. Ovakve bih fotografije bio volio vidjeti kada je moje prvo dijete došlo na svijet – vidio bih što su te bebe prošle, i kako su danas super”, rekao je Méthot za Upworthy. Iako je svjestan činjenice da ima i beba koje nisu dobile najtežu bitku – onu za život – kaže da je bitno biti svjestan nevjerojatne snage tih malih ljudi.

Méthotovih prvih 10 fotografija je nastalo za potrebe školskog projekta, no ideja mu se toliko svidjela da je odlučio nastaviti. Njegova galerija na Facebooku sada već broji preko 100 fotografija na kojima sada već velika djeca, mladi i odrasli (neki i sami uskoro roditelji) drže fotke iz vremena kada su tek došli na svijet. Sve su to redom fotografije iz inkubatora, na kojima palčići ovise o nizu cjevčica i aparata na koje su prikopčani. Pa ipak, preživjeli su i – predivni su, svaki na svoj način!

Evo dijela fotografija, a čitavu galeriju možete pogledati na Facebook stranici MRed.

Léa-Rose, née à 26 semaines.

Posted by RedM on Sunday, 25 October 2015

Élôdie, née à 23 semaines.

Posted by RedM on Sunday, 18 October 2015

Vincent, né à 31 semaines.

Posted by RedM on Tuesday, 3 November 2015

Charles-Antoine et Mara, nés à 27 semaines.

Posted by RedM on Monday, 5 October 2015

Andréanne, née à 32 semaines (et enceinte de 26 semaines au moment de la photo).

Posted by RedM on Monday, 21 September 2015

Margot, née à 29 semaines

Posted by RedM on Tuesday, 4 August 2015

Foto: Red Méthot

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>