Martina Milotic

shutterstock_105011996[1]

Probavu kod djece najčešće nastojimo potaknuti primjerenom prehranom, dogodi li se da tijekom uvođenja dohrane dođe do zatvora. Pritom je važno znati koje će namirnice raditi u vašu korist, a koje vam otežavati riješavanje problema. Primjerice, rižu, bananu, mliječne proizvode (osim majčinog mlijeka) i kuhanu mrkvu u slučaju zatvora bi trebalo izbjegavati, a ako je dijete inače sklono zatvoru kombinirati sa namirnicama koje otvaraju.

Ono što može pomoći su cjelovite žitarice, osobito zob te šljive i marelice u svim oblicima, kao i zeleno lisnato povrće. Probiotici poput bifidobakterija i laktobacila također su izvrsna pomoć u riješavanju zatvora, ali i redovitom održavanju zdravne crijevne mikroflore i imunološkog sustava.

Vlaknasta hrana poput zobenih i pšeničnih mekinja i psylliuma prva je pomoć kod kroničnog zatvora, uz povećani unos tekućine koji se uvijek preporučuje kod ovakvih problema. Pritom je najbolji izbor voda, a zatim i juhe i svježe iscijeđeni, nezaslađeni sokovi. U namirnice s laksativnim djelovanjem spada i kvinoja, pseudožitarica koja je vrlo dobar izvor netopljivih vlakana.

Masiranje trbuščića i dovoljna količina kretanja također mogu pomoći, a ako baš ništa ne pomogne u dogovoru s liječnikom možete posegnuti i za glicerinskim čepićima. No, oni bi trebali biti iznimka, a ne pravilo. Ako je dijete dojeno, svakako nastavite dojiti.

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>