Inspiracija: Oboljela je od raka dojke, rodila, dojila i ozdravila

Martina Milotic

Mediji su svakoga dana toliko puni tužnih priča da one lijepe ponekad prođu nezapaženo. Ipak, tu i tamo poneka iskoči i pokrene lavinu emocija, da bi postala inspiracija milijunima.

Takav je slučaj nevjerojatno hrabre Sarah Whitney, koja je tijekom trudnoće s trećim djetetom napipala kvržicu u lijevoj dojci. Liječnici su joj najprije rekli da nema razloga za brigu, no drugim pregledom je ipak otkrivena zloćudna bolest: treći stadij raka dojke.

Mladu majku liječnici su podvrgnuli mastektomiji i kemoterapiji koja nije štetila bebi, no mladoj je ženi, koja je sanjala prirodan porod, teško pala činjenica da neće moći dojiti svoje dijete. Zato je nekoliko tjedana prije poroda u dogovoru s liječnicima prestala uzimati lijekove, kako bi se njeno tijelo očistilo od toksina i kako bi barem nakratko bebi mogla pružiti ono najdragocjenije: svoje mlijeko.

Zdravi dječačić rođen je u travnju, a te trenutke nabijene emocijama svojom je kamerom uhvatila fotografkinja Kate Murray, a nakon što ih je podijelila na svom Facebooku, gotovo u trenu obišle su svijet. Poruke podrške stizale su u tisućama, gotovo da nije bilo svjetskog medija koji nije prenio njenu priču.

“I don’t want to sleep because all I want to do is treasure every moment he is at the breast.”

Posted by Gentle Birth Options, LLC on Thursday, 23 April 2015

“To što više nema lijevu dojku samo znači da joj je srce malo bliže svijetu. Ustrajnost i ljepota ove žene trebale bi biti inspiracija ne samo oboljelima od raka i majkama nego svima nama, pokazujući nam snagu i žrtvu koju bismo svi trebali pokazivati kako bi naša djeca bila na prvom mjestu u svijetu, i nastavila napredovati u njemu. Novorođenče ne prepoznaje rasu, naciju, religiju, ideologiju ni predrasude. Ako ima sreće, prepoznat će mlijeko svoje majke”, napisao je jedan od milijuna ljudi koji su hrabroj Sarah pružili podršku.

Kada je priča izašla u javnost, njeno se ime međutim nije znalo. Tek nedavno, šest mjeseci kasnije, odlučila je javno progovoriti o svom iskustvu. Njen snažni dječačić znakovitog imena Kal El napunio je pola godine, Sarah je završila liječenje i ponovo je zdrava te uživa u svakom trenutku sa svojim suprugom i troje djece.

“U to vrijeme sam bila potpuno koncentrirana na liječenje i nisam pratila medije. Još uvijek me šokira kad vidim koliko su te fotografije dirnule ljude, svakoga na svoj način”, rekla je za Today Sarah. Nakon poroda, imala je na raspolaganju tek dva tjedna uživanja u dojenju, povezivanju i bliskosti kakvo dojenje nosi.

“Dojila sam svoje prvo dvoje djece i obožavala sam to… Instinktivno mi je to bilo jako važno, voljela sam dojiti. Radovala sam se tom iskustvu po teći put, nadala sam se prirodnom porodu u kadi, a kada su mi rekli da neću moći roditi na način koji sam izabrala – bez lijekova, prirodno, u kadi – i kada su mi rekli da neću moći dojiti, to me slomilo”, priznala je hrabra majka.

“Do danas, to je najteža stvar s kojom se moram nositi. Svakoga dana kada svoga sina hranim na bočicu, to mi je konstantan podsjetnik da ga ne mogu dojiti”, dodala je. Nakon prestanka dojenja, podvrgla se agresivnoj kemoterapiji i zračenju. Danas je završila s tim tretmanima, još uvijek uzima lijek Herceptin, a punih deset godina će morati uzimati i antihormonalne lijekove. Razmišlja i o mogućnosti odstranjivanja druge dojke, kako bi prevenirala povratak bolesti.

Budući da su i ona i suprug željeli četvrto djece, novi je šok bio kada su joj liječnici preporučili da više ne ostaje trudna, jer se trudnoćom rizik povratka bolesti povećava. No, kaže, zahvalna je na djeci koju ima i vremenu koje ima s njima.

“Moram to prihvatiti. Želim biti ovdje za svoje troje djece, što duže”, rekla je. Kal El sada ima šest mjeseci, a Sarah uživa u trenucima sa sedmogodišnjom Corah i šestogodišnjim Phoenixom.

Iako ga je majka mogla dojiti samo dva tjedna, maleni Kal El ipak ne pije “umjetno” mlijeko, već mlijeko majki donatorica.

“Čak 27 različitih žena je doniralo mlijeko za mog sina. On je savršen i nije izbirljiv, a ja svakoga dana zahvaljujem Bogu na tome”, objašnjava Sarah. Kada su u pitanju fotografije koje su obišle svijet, kaže da one za nju predstavljaju dragocjeno vrijeme prožeto snažnim emocijama, koje nikada neće zaboraviti.

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>