Istraživanje: ručno izdojeno mlijeko kvalitetnije od mlijeka iz izdajalice

Martina Milotic

shutterstock_86479837[1]

Autori jednog malog, ali fascinantnog istraživanja došli su do zaključka da način na koji će majka izdojiti mlijeko može utjecati na njegovu kvalitetu.

Znanstvenici su za potrebe istraživanja uzeli relativno malen uzorak od 21 majke koje su upravo rodile. Nakon 48 do 72 sata polovicu su zamolili da se izdoji ručno, a drugu polovicu da isto učini uz pomoć izdajalice. Nakon toga su prvu grupu zamolili da upotrijebi izdajalicu, a druga se pak izdajala ručno.

Tako dobiveno majčino mlijeko poslano je na analizu, a rezultati su bili iznenađujući: iako je mlijeko izdojeno ručno bilo otprilike jednako bogato proteinima i ugljikohidratima, ono koje je izdojeno ručno imalo je značajno veću količinu hranjivih masti važnih za rast i razvoj novorođenčeta.

Znanstvenici su potom potražili poveznice s načinima poroda, dobi rodilje i drugim faktorima, no ispostavilo se da ništa od navedenog nije utjecalo na kvalitetu mlijeka – osim načina izdajanja.

Pretpostavlja se da je uzrok tome činjenica da majke tijekom ručnog izdajanja uspijevaju izvući veću količinu drugog, masnog mlijeka. Naime, mlijeko se tijekom svakog podoja mijenja, pa tako najprije navire ono manje masno, namijenjeno utaživanju žeđi, da bi tek potom poteklo ono masnije, koje će utažiti glad.

Prema ovom istraživanju, stimulacija dojke rukom umjesto izdajalicom pospješuje brže nadolaženje upravo masnijeg, hranjivijeg mlijeka.

Iako ovo istraživanje ne znači mnogo majkama koje isključivo doje i tek povremeno se izdajaju, dojiljama koje iz bilo kojeg razloga ne doje, ali se izdajaju i isključivo svojim izdojenim mlijekom hrane bebu, ovo bi saznanje moglo biti od velike koristi.

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>