Izbacili su šećer iz dječje hrane, promjene su bile drastične

Martina Milotic

Poznato je da današnja djeca često konzumiraju i dvostruku, ponekad i trostruko veću količinu šećera od preporučene. Šećer je gotovo u svemu, od sokova i keksa do fast fooda, kolača i slatkiša.

shutterstock_45205576[1]Američki su znanstvenici stoga proveli istraživanje nad 43 djece u dobi od 9 do 18 godina, a pokazalo se da je prehrana sa smanjenim udjelom šećera učinila golemu razliku u njihovim organizmima već nakon 10 dana.

Istraživanje su proveli znanstvenici University of California-San Francisco i Touro University, a rezultati su i njih iznenadili.

“U roku od 10 dana otkako je šećer većim dijelom izbačen s menija, primijetili smo da je djeci krvni trak bio u prosjeku značajno niži, kao i ‘loš’ kolesterol, dok se razina inzulina u krvi poboljšala”, rekao je pedijatar endokrinolog Robert Lustig. Druga velika promjena koja je zabilježena jest i naglo mršavljenje djece-ispitanika, iako je ukupna količina kalorija koje su unosili bila jednaka kao i ranije. Nekoliko mališana je toliko naglo smršavjelo da su im morali povećati količinu “zdravih” kalorija.

“Kalorije unešene u tijelo kroz slatkiše su najgore, jer rezultiraju masnoćom na jetri, izazivaju probleme s insulinom, povećavaju rizik od dijabetesa te bolesti srca i jetre. Kada bi prehrambena industrija to uzela u obzir, bio bi to za nju golem udar, no činjenica jest da nezdravi šećeri izazivaju kronične bolesti”, tvrdi Lustig, dok su predstavnici prehrambene industrije iz SAD-a izjavili kako je čitava studija “laž”.

Laž ili ne, mnogi roditelji su i sami primijetili da povećana količina šećera utječe na ponašanje djeteta.

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>