Jesam li trudna ili je to samo PMS?!

admin

Većina ranih simptoma trudnoće podudaraju se sa simptomima PMS-a, predmenstrualnog sindroma, koji se javlja nekoliko dana prije dolaska redovne menstruacije.

heading_010749-shutterstock752168051

Osjetljivost grudi, učestalo mokrenje, povišena tjelesna temperatura, grčevi u trbuhu, nadutost, umor, slabost, promjena apetita, promjene na koži lica, razdražljivost, depresija te mnogi drugi simptomi mogu se dovesti u vezu oba navedena stanja.

Stoga ako sumnjate u moguću trudnoću, odmah nakon izostanka menstruacije treba napraviti kućni test na trudnoću.

Osjetljive i bolne grudi

Ovaj simptom je povezan s trudnoćom, ali i s PMS-om, jer se javlja tjedan dana do početka sljedećeg menstrualnog krvarenja, a vrlo je tipičan i za ranu trudnoću.

Metalni okus u ustima

Iako se uz PMS veže gotovo do 200 različitih fizičkih i psihičkih simptoma, metalni okus u ustima tipičan je simptom koji se javlja tijekom rane trudnoće. Prema tvrdnjama jedne mame, kad je osjetila simptome osjetljivosti bradavica na dojkama i metalni okus u ustima, jednostavno je znala da je trudna. Naime, ovi joj se simptomi nikad ranije nisu javljali u okviru standardih PMS simptoma.

Probadanje u donjem dijelu trbuha

Probadanje u donjem dijelu trbuha, bolovi u abdomenu, grčevi i nadutost, javljaju se i u ranoj trudnoći, ali i kao predznak nadolazeće menstruacije, pa je vrlo teško po tome zaključiti jeste li trudni ili ne.

Mučnina i povraćanje

Mučnina i povraćanje tipični su znakovi trudnoće, ali koji se ne moraju javiti u prvim tjednima nego puno kasnije. No, ono po čemu možete ozbiljno posumnjati na trudnoću je pojačana osjetljivost na mirise, koja može biti popraćena s gadljivošću na određene mirise ili hranu.

Umor

Iznenadna velika iscrpljenost može također navesti na pomisao o mogućoj trudnoći,  pogotovo ako se uz to osjećate bolesno, kao da imate gripu ili prehladu, ali bez pravih simptoma navedenih bolesti. Umor i potreba za spavanjem uobičajeni su simptomi prvog tromjesečja trudnoće.

Od ostalih simptoma koji su karakteristični za trudnoću možemo izdvojiti implantacijsko krvarenje, bolovi u leđima, glavobolje, učestalo mokrenje, tamne aerole, povišena tjelesna temperatura, valunzi, vrtoglavica i naravno izostanak menstruacije.

Zanimljivo je kako su simptomi trudnoće kod žena vrlo individualni pa tako neke buduće mame kažu da nisu imale niti jedan specifičan simptom osim izostanka menstruacije, dok su druge imale gotovo sve nabrojane simptome. Osim toga, neke žene odmah znaju da su trudne ili barem posumnjaju u tu mogućnost, dok je drugima potreban dokaz u vidu kućnog testa na trudnoću ili liječnička potvrda.

Daniela Vujica

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>