Kad najranije upotrijebiti kućni test na trudnoću?

admin

Rijetko je koja žena izbjegla nervozu oko kašnjenja mjesečnice pa čak i kad je riječ od samo dan ili dva, a u takvim trenucima prva pomisao je kućni test na trudnoću.

heading_090116-shutterstock1199756381

No, koliko je on pouzdan ako ga se prerano koristi i kad ga se najranije može koristiti, zapravo ovisi o razini njegove osjetljivosti.

Svi kućni testovi na trudnoću detektiraju razinu beta hCG-a, humani korionski gonadotropin ili hormon trudnoće, kojeg oslobađa posteljica odmah nakon implantacije embrija u endometrij maternice. Kućni testovi otkrivaju razinu ovog hormona u urinu.

Vrijeme potrebno da se oplođena jajna stanica smjesti u maternici može varirati. Istraživanja su pokazala da se prvi znak hormona trudnoće hCG, zbog implantacije, javlja 6 do 12 dana nakon ovulacije, s tim da se kod 84 posto trudnoća implantacija dogodila između 8 i 10 dana nakon ovulacije.

Obzirom da kućni testovi otkrivaju razinu ovog hormona u urinu, njihova razina osjetljivosti presudna je za rano otkrivanje trudnoće tj. prisustva hormona hCG u urinu. Na tržištu postoje testovi s većom i manjom razinom osjetljivost, a koja je na pakiranju opisana u mjernoj jedinici mlU/ml.  Uglavnom se razine osjetljivosti kreću od 10mlU/ml do 40mlU/ml, a što je broj ispred mjerne jedinice manji to je test osjetljiviji i ranije može otkriti trudnoću.

No, ako se prerano testirate čak i s testom visoke osjetljivosti, količina hormona hCG u urinu može biti nedostatna. Na taj način možete dobiti krivi rezultat, a ako ste zaista trudni, onda lažno negativni test može biti dodatni izvor frustracija i stresa.

Test koji je osjetljiv na 20 mIU hormona HCG može otkriti trudnoću šest do osam dana nakon ovulacije (naravno ako se dogodila implantacija), no vrlo mali postotak žena tako rano može dobiti pozitivan test. Ovaj postotak raste kod žena koje su napravile test devet ili deset dana nakon ovulacije.
Većina kućnih testova na trudnoću dati će točan rezultat ako ga koristite u periodu kada vam inače treba doći mjesečnica, a to je otprilike dva tjedna nakon ovulacije. No, test može biti negativan iz više razloga, možda niste trudni ili ste ovulirali kasnije nego što mislite pa se trudnoća još ne može ustanoviti.

Jedna od deset žena imat će vrlo nisku razinu hormona hCG u periodu izostanka mjesečnice. Ako je test u tom periodu bio negativan, a mjesečnica još ne dolazi, opet se testirajte tri dana kasnije.

Najpouzdaniji test za rano otkrivanje trudnoće je krvni test kojim se u krvi određuje razina i prisustvo hormona trudnoće hCG, a kojim se trudnoća može ustanoviti šest do osam dana nakon ovulacije.

One Comment

  1. Antonia
    August 27, 2016 at 11:19 pm

    Postovani. Inace imam neredovite cikluse. Medutim 4-5dana prije menstruacije osjetila sam bolove u stomaku,donjem dijelu trbuha,leda,jajnika,mucnine i vrtoglavice. Radila sam 2 razlicita testa za trudnocu. Prvi je pokazao minus,ali dao se vidjeti slabi +. 2.koji sam radila primastick je odmah cijeli postao rozast i bio je minus. Mislila sam sacekat tjedan dana do treceg testa,medutim ja sam dobila M koja je vrlo,vrlo slaba dns mi je 3.dan i vjerujem da ce prestat. Mogu li odmah poslje M uraditi test?? Hvala na pomoci

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>