Kada je dijete spremno za kašice

Ana Pejic

Iako je  najbolje za dijete, u nekom trenutku (oko 6.mjeseca) sastav mlijeka ne može biti dostatan za djetetove potrebe.

Potrebe za energijom i nutrijentima rastu pa je potrebno dohranjivati dijete. Mnogi su roditelji prilično zbunjeni oko prelaska na prve kašice. Kada, kako, koliko? Samo su neka pitanja koja se postavljaju. U nastavku otkrivamo po kojim ćete znakovima prepoznati djetetovu spremnost na novi veliki korak.

49

1. Kada može držati i kontrolirati glavicu te samostalno sjediti
2. Refleks sisanja je oslabio, a beba više nema onaj tipičan pokret jezikom prema van kao da siše.
3. Rastu mu zubići i sve što dohvati stavlja u usta
4. Lagano je počeo stagnirati na težini i više se ne može zadovoljiti na prsima (oko 5. ili 6.mj)
5. Zainteresirano je za hranu koju vi jedete,promatra vas i želi dohvatiti hranu.
6. Budite strpljivi i ne odustajte ako dijete odbija kašicu. Ne znači da ne želi ili da mu nije ukusno već samo ne zna kako gutati i kako prihvatiti žličicu.

Kada krenete s dohranom, vodite računa o tome da nove namirnice ne uvodite prebrzim ritmom. U prvom mjesecu dohrane ne bi ih trebalo biti više od 6. Dovoljan je jedan obrok krute hrane dnevno, kada to djetetu najviše odgovara. Od pića je dovoljna samo voda.

Do kraja osmog mjeseca, dijete ne bi trebalo jesti više od dvadesetak vrsta namirnica. S osam mjeseci može se uvesti i drugi obrok, po mogućnosti u vrijeme obiteljskog objeda.

I još nešto: dječica obožavaju jesti prstićima. U tome ih nemojte spriječavati jer je to prije svega korisno. Na taj način vježba pincetni hvat i prinošenje hrane ustima te uživa u osjećaju da je sposobno samo jesti. Za početak ponudite mu veće komade koje će lako držati u ručicama.

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>