Kada je vrijeme za spavanje i koliko je sna potrebno djetetu?

Martina Milotic

Koliko je bebi, a koliko djetetu potrebno sna za pravilan rast i razvoj? Pitanje je to koje muči mnoge roditelje, osobito one koji odgajaju male “nespavalice”. Evo što kažu stručnjaci.

Novorođenče: Potrebno joj je 15 – 18 sati sna. Bebe nakon dolaska na svijet još nemaju ustaljeni ritam spavanja, a često ni ne razlikuju dan i noć. Obično se tijekom dana i noći izmjenjuju periodi od dva do četiri sata sna sa fazama budnosti.

1 do 4 mjeseca: Potrebno joj je 14 – 15 sati sna. Beba se u ovoj fazi još budi radi hranjenja tijekom noći, no već joj je potrebno nešto manje sna.

4 do 8 mjeseci: Potrebno joj je 14 – 15 sati sna. Iako je količina sna ista, pojavljuje se određeni ritam spavanja, obično s tri odlaska na spavanje preko dana (primjerice oko 9 ujutro, oko podne i oko 15 sati).

8 do 10 mjeseci: Potrebno joj je 12 – 15 sati sna. Broj dnevnih počinaka smanjuje se sa tri na dva, a između popodnevnog i noćnog idealni razmak trebao bi biti oko 3 i pol sata.

10 do 15 mjeseci: Potrebno joj je 12 do 14 sati sna. Dijete se polako odvikava i od drugog dnevnog odmora i obično ostaje samo onaj popodnevni. Razmak između popodnevnog buđenja i noćnog sna trebao bi biti oko 4 sata.

15 mjeseci do 3 godine: Potrebno mu je 12 do 14 sati sna. Iako se dužina potrebnog sna nije promijenila, mnoga djeca u ovoj fazi u potpunosti odbacuju popodnevni počinak ili on postaje neredovit, no zato se produžuje potreba za noćnim odmorom.

3 do 6 godina: Potrebno mu je 11 do 13 sati sna. Jednom kada dijete posve odbaci popodnevni odmor, bit će mu potreban minimalno sat duže noćnog odmora, što znači da bi trebalo sat vremena ranije ići u krevet.

7 do 12 godina: Potrebno mu je 10 do 11 sati sna. Prvašići i školarci naglo rastu, razvijaju se i vrlo su aktivni, pa je nužno osigurati im i dovoljno vremena za odmor.

Teenageri: Potrebno im je 9 ili više sati sna. Računajte da im je potrebno minimalno 15 minuta kako bi usnuli, pa ovisno o tome kada se moraju ujutro probuditi izračunajte kada je idealno vrijeme za odlazak na počinak.

M.M.

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>