Martina Milotic

Istraživanja su pokazala da debljina može imati veliki utjecaj na plodnost, a pod time se podrazumijeva i pretjerana mršavost i višak kilograma.

shutterstock_94053421[1]
Pretilost
ili pothranjenost utvrđuje se izračunom indeksa tjelesne mase, a zdravom vrijednošću se smatra rezultat između 18.5 i 24.9.

Pothranjenost može značajno utjecati na plodnost, budući da može poremetiti hormonalnu ravnatežu i utjecati na ovulaciju. U usporedbi sa ženama zdrave težine, premršave ženama imaju dvostruko veće šanse da će im trebati dulje od godinu dana da zatrudne.

Slično se odnosi i na pretile žene. Osim što općenito imaju veće šanse da će imati problema sa začećem, također imaju statistički dvostruko veće šanse da će im trebati dulje od godinu dana da ostanu u drugom stanju. Rizik od preeklampsije se također udvostručuje kod žena s viškom kilograma, kao i gestacijski dijabetes, dok kod ekstremno pretilih žena šanse za oboljenjem rastu i do čak osam puta.

Statistički podatak koji je ipak najviše zastrašujuć za buduće majke jest onaj koji dokazuje da je kod pretilih žena rizik od pobačaja dvostruko veći no kod žena zdrave težine.

Novorođenčad pretilih žena također ima veće šanse da će biti veća od prosjeka za svoju dob, a s viškom majčinih kilograma raste i šansa da će bebi trebati intenzivna njega nakon poroda ili da će imati drugih zdravstvenih problema.

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>