Kako kontrolirati udaranje, vikanje i čupanje

Ana Pejic Riha

Djeca pribjegavaju agresivnosti zbog nedostatka mudrosti i samokontrole. To nije znak da je dijete zlo ili da mrzi. Djeca su ljudska bića, a ljudska bića se ljute i to ne možemo spriječiti.

Ono što možemo napraviti je da naučimo djecu kako se ponašati u određenim situacijama. Ako vaše dijete fizičkim napadima izražava osjećaje ovi savjeti vam mogu pomoći:

Djelujete prije nego se dogodi

Promatrajte vaše dijete tijekom igre. Kada vidite da postaje ljut ili isfrustriran djelujte. Recite mu što da napravi, kako da reagira i što da kaže prijatelju. Ako je u tom trenutku previše uznemiren i ne želi slušati, preusmjerite pozornost na drugu aktivnost.

Učite i pojasnite

Djelujte prije nego što dođe do problema.  Kako biste naučili dijete kako se treba ponašati u nekoj situaciji igrajte se s njim određenih situacija, razgovarajte i čitajte dječje poučne knjige.

Istražite skrivene uzroke ljutnje

Je li dijete gladno, umorno, isfrustrirano, ljubomorno, dosadno mu je ili ga je strah? Ako možete prepoznati sve osjećaje možete i otkriti kada i zašto dolazi do agresivnosti.

kontrola

Pozornost

Najčešće dijete koje napada drugu djecu želi na taj način privuči pozornost. U tim trenucima posvetite više pažnje djetetu koje je povrijeđeno. Upozorite dijete da se ne smije tući, a nakon toga im pročitajte priču i dajte im zagrljaj.

Naučite dijete primjerenim fizičkim pokretima

Naučite dijete kako se hoda putem i kako je potrebno držati se za ruke. Naučite ih i nekim igrama.

Pljeskanje

Umjesto udarca naučite dijete da u tom trenutku uvijek plješće. Tako će izraziti svoju emociju i neće povrijediti druge. Isto tako, možete naučiti da stavi ruke u džep, a da pljeskanjem izrazi sreću.

Dajte djetetu time out

Koristite time out i u trenucima kada je dijete agresivno, uzmite ga i naglasite kako se ne smije nauditi drugima. Odvedite ga da sjedne te mu recite da se može nastaviti igrati kada se smiri. Potrebno je naučiti ga da sam kontrolira ponašanje.

Izbjegavajte igre hrvanja

Mala djeca koja se hrvaju s roditeljima tijekom igre koristit će iste radnje i kada se igraju s drugima. Ako imate dijete koje ima problema s kontorliranjem fizičkih aktivnosti izbjegavajte ove igre.

Ne gubite kontrolu

Lako ćete se naljutiti kada vidite da se vaša djeca tuku. Vi trebate biti uzor i ako se naljutite nećete biti dobar primjer. Vi morate pokazati kako se moraju kontrolirati emocije.

Izbjegavajte gledanje nasilnih filmova i video igara

Djeca mogu postati imuna na utjecaj nasilja te kopirati ono što vide. Izbjegavajte gledanje bilo kakvih agresivnih sadržaja.

Ne polazite od pretpostavke da vaše dijete nešto shvaća ili ne shvaća

Ako vaše dijete dođe do vas, dajte mu pažnje. Nemojte riješavati stvari umjesto njega ali mu dajte potporu i smjernice kako da se situacija izgladi.

Ne budite fokusirani samo na kaznu

Vaše dijete, kao i svako drugo, treba upute o tome kako postupiti. Zapamtite, neće naučiti obrasce ponašanja ako ga samo kaznite.

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>