Kako obraniti bebu od vrućina

Ana Pejic
Kod najmanjih sustav koji regulira tjelesnu temperaturu još nije dobro razvijen i dijete je izloženije opasnostima povezanim s vrućinom, poput dehidracije i toplotnog udara.

Evo što trebate učini kada se penje živa u termometru.

Nemojte izlaziti između 11 i 16 sati
Kada je vrućina jaka, ne treba izlaziti (u šetnju i na plažu) tijekom središnjih sati dana, između 11 i 16 sati. Dakle, treba prebaciti aktivnosti na otvorenom ranije ujutro i kasnije poslijepodne.
Uvijek ju namažite zaštitnom kremom
Osjetljiva koža djeteta treba biti zaštićena proizvodom za sunce s potpunom zaštitom i kada je oblačno i kada je dijete u vodi ili u hladu, posebice ako se nalazite u blizini vodene površine, koja odražava i pojačava intenzitet sunčevih zraka. Dakle, prije izlaska iz kuće treba nanijeti tanki sloj zaštitne kreme s potpunom zaštitom. To se treba često ponavljati tijekom izlaganja suncu jer voda i znoj umanjuju zaštitni učinak kreme.
Zaštitite i usne
I na usne je važno nanijeti zaštitni proizvod prije nego dijete iznesete van jer toplina i sunce mogu izazvati neugodan osip. U prodaji postoje brojni prikladni stikovi za djecu, napravljeni od prirodnih tvari.
Obucite ju u prirodne materijale
Odjeća bebe treba biti od prirodnih materijala, koji dopuštaju isparavanje kože. Pamuk je  idealan za ljeto jer je mekan i lagan materijal i dopušta koži da “diše”. Bebina odjeća treba biti dovoljno široka, kako bi omogućila cirkulaciju zraka između tkanine i kože djeteta i time pridonosi njegovom osvježenju. Treba izbjegavati sintetičke materijale jer toplina i znoj mogu pospješiti neugodne iritacije kože.
Ne zaboravite sunčane naočale
Ako se dijete nauči nositi sunčane naočale od malih nogu, imat će manje problema kao veliko. Jaka svjetlost i odraz od vode mogu izazvati nelagodu, crvenilo i osjećaj pečenja očiju, i s vremenom učiniti oči osjetljivima.
Nemojte ju pretjerano pokrivati
Odjeća, pokrivači i plahte moraju biti laki i od prirodnih materijala (lan i pamuk). Čim je moguće, treba dijete pustiti da se slobodno kreće na zraku, s minimalnom potrebnom odjećom. U kući će biti dovoljni majica i pelena, a za izlazak treba izabrati odjeću koja ostavlja slobodne ruke i noge.

 Picture1

Zaštitite bebu suncobranom
Tijekom šetnje u kolicima važno je dijete zaštititi od sunca suncobranom kojeg možete regulirati. On omogućuje dobar prolaz zraka i može se usmjeriti prema potrebi. Suncobrane možete nabaviti u svim trgovinama opreme za djecu i lako ih je pričvrstiti na kolica.
Stavite joj kapicu ili šeširić
Kada se dijete počinje kretati samostalno, treba mu glavu pokriti laganom kapicom, od prirodnog materijala (pamuk ili lan), ugodne veličine, po mogućnosti ne s previše rupa i sa šiltom, koji je koristan i za zaštitu očiju od sunca. I pri izboru kapice treba se odlučiti za jednostavnost i izabrati prirodne materijale, koje je lako prati i koji nisu opterećeni pretjeranim ukrasima.
Udobna obuća
Dok dijete još ne hoda, bolje ga je pustiti da bude boso u vrijeme kada je jako toplo, a ako nije, obucite mu pamučne čarapice. Kasnije, kad cipelice postanu neophodne, treba izabrati udobne cipele, meke i dovoljno otvorene, ali s kožnim đonom, koji omogućava znojenje stopala.
Pravilno koristite klima-uređaj
Sustav termoregulacije tijela bebe još je nesavršen i ne omogućava mu da se brzo prilagodi naglim promjenama temperature. Kada se koristi klima-uređaj, razlika između temperature u kući i vani ne bi trebala biti veća od pet stupnjeva. Klima-uređaj se treba ugasiti prije nego dijete stavljate u krevetić, nakon što ste osvježili njegovu sobu.
Nemojte usmjeravati ventilator prema djetetu
I ventilatorom se osvježava temperatura u kući, ali uvijek treba izbjegavati usmjeravanje strujanja zraka izravno prema djetetu. Idealno bi bilo postaviti ventilator visoko, na neko pokućstvo ili postolje, kako biste izbjegli mogućnost da dijete dospije do njega.
Koristite rolete
Kuća će ostati svježa ako je zaklonjena od vanjskog svijeta, ali tako da nije spriječeno strujanje zraka. U tu svrhu mogu se postaviti rolete ili perforirani zasloni i ostaviti otvorene prozore. Ne treba dijete puštati da bude na propuhu. Za njega trebate izabrati svježe mjesto, ali u zaklonu od propuha.
Često joj nudite piti
Djeca trebaju piti kada je vruće jer lako mogu dehidrirati. Do četiri, pet mjeseci najbolja je za njih oligomineralna voda (s niskim sadržajem mineralnih soli) sobne temperature. Ako dojite bebu, češće joj ponudite grudi. Nešto veća djeca mogu piti voćne sokove za bebe ili oligomineralnu vodu s dodatkom malo limunovog soka (nakon godine dana). Treba izbjegavati gazirane i zašećerene napitke, kao i jako hladne.
Što više ju držite u hladu
Iako je temperatura dosta blaga, ne treba ostaviti bebu predugo na suncu. Ako se već kreće samostalno, može na suncu boraviti samo ranije ujutro i kasnije poslijepodne, uz igru u hladu, ako je moguće u zelenilu.Ponudite joj sladoledNakon napunjenih godinu i pol možete djetetu ponuditi sladoled, ali ne zaboravite hranjive sastojke koje sadrži, pa mu za toliko umanjite sljedeći obrok, tako da ne dobije previše slatkih namirnica. Također mu nemojte nuditi sladoled na kraju obroka (jer može zaustaviti probavu i izazvati neugodne bolove u trbuhu). Najbolje se odlučiti za voćni sladoled koji gasi žeđ i lako je probavljiv.
Pustite ju neka se igra s vodom
Ljeti svakodnevni ritual s kupkom postaje i prigoda za osvježenje bebe. Kupku pripremite tako da napunite kadu vodom temperature 37 C. Dijete ljeti nešto duže ostavite u vodi. Možete pripremiti kupku i nekoliko puta tijekom dana: u tom slučaju treba izbjegavati uporabu sapuna. Poslije je uvijek dobro namazati kožu djeteta kremom ili uljem. Nešto veća djeca mofu se osvježiti vodom nad umivaonikom.
Dajte joj voće i povrće
Putem znoja organizam eliminira ne samo tekućinu, već i mineralne soli koje treba nadoknaditi. Najbolji način da stvorite njihove zalihe u djetetovom organizmu je uključivanje u njegovu prehranu odgovarajuće količine svjećeg voća i povrća (bogatih vodom, vitaminima i mineralnim solima). Voće i povrće dobro oprati i ako je moguće neka bude iz biološkog uzgoja. Nešto većoj djeci možete ponuditi da kuša sirovo, tanko rezano povrće poput mrkve, komorača ili zelene salate.
Osvježite automobil prije nego dijete unesete unutraPrije nego krenete na put (makar se radilo i o kratkim relacijama) treba osvježiti automobil uključivanjem klima-uređaja ili otvaranjem prozora i vrata. Ako je moguće, treba napraviti krug autom kako bi se potpuno izmijenio zrak prije nego unesete dijete. Nikako nemojte ostaviti dijete u automobilu na suncu.

Prim. mr. sc. dr. Ružica Duplančić-Šimunjak, pedijatrica
Izvor: www.bebe-nestle.hr


Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>