Kako uskladiti bebin san za vrijeme putovanja?

Ana Pejic Riha
Za vrijeme putovanja biti će teže uskladiti bebin san i osigurati da je beba naspavana i mirna. U ovom članku dajemo par savjeta kako da beba bude naspavana unatoč promjenama koje se događaju kada putujete.
Putovanje autom
1. Očekujte da će vam kretanje pomoći. Ako i vašoj bebi kao i većini drugih beba, pomaže kretanje kada ih uspavljujemo, tada će lako spavati i za vrijeme vožnje. Naravno ako ste putovali tijekom dana, pretjerano spavanje može utjecati na to da neće zaspati navečer kada stignete na destinaciju. Na bebin san može dodatno utjecati i promjena okruženja.
Dva su moguća rješenja:
– putujte tijekom noći
– stavite bebu na spavanje puno kasnije nego što je uobičajeno, tek kada počne pokazivati znakove umora.
 
Putovanje avionom
1. Planirajte unaprijed. Ukoliko želite putovati avionom u mjesto koje ima značajnu vremensku razliku plan će vam pomoći kako bi olakšali vaše i bebino spavanje.
2. Pripremite se za let. Ako je moguće napravite sljedeće:
– rezervirajte kolijevku ili saznajte pravila o sjedalicama za bebe u avionu
3. Pokušajte s jabukama. Ako je vaše dijete starije od 4 mjeseca kupite suhe organske jabuke kako bi spriječili dosadu.
4. Odjenite djetetu jednostavnu mekanu i udobnu robicu.
5. Ponesite dobru torbu za bebine stvari. Prostrana torba sa puno pretinaca pomoći će vam pri organizaciji stvari za bebu.
6. Prijavu putnika obavite što ranije, i ne ustručavajte se pitati ima li slobodnih sjedala.
7. Odmah prilikom polijetanja, dajte bebi nešto za piti. Tako će se ublažiti pritisak u ušima i spriječiti dehidriranost.
8. Pustite bebu da spava koliko želi tijekom leta. Bez obzira na vremenske razlike, hranite ih u uobičajnom razmaku vremena, koliko god je to moguće. Ako bocu trebate podgrijati pitajte unaprijed.
9. Zabavljajte bebu. Hodajte gore dolje, dopustite im da se igraju sigurnim predmetima. Ne zamarajte se tim nosite li previše igračaka, unatoč tome što će bebi brzo dosaditi.

bebin san za vrijeme putovanja

Dolazak na destinaciju
1. Bebi je potrebno vrijeme za upoznavanje i prilagodbu okolini. Ako beba bude budna kada stignete u destinaciju dopustite joj upoznavanje s novom sredinom.
Iako bi mnogima moglo biti zanimljivo staviti bebu na spavanje, rađe to učinite vi. Nemojte dopustiti da bebu stavlja na spavanje netko drugi iz obitelji koga beba dovoljno ne poznaje.
2. Pokušajte otići na spavanje isto kad i beba. Ako putujete s partnerom, organizirajte smjene tko kada čuva dijete. Pri promjeni vremenskih zona, uobičajena su česta buđenja djece.

Neka okolina bude poznata
1. Kada je beba na nepoznatom mjestu, pomozite joj da se osjeća sigurno i zaštićeno sljedeći istu rutinu koju radite i kod kuće
2. Pjevajte iste pjesmice i pričajte priče koje inače pričate za laku noć.
3. Ne zaboravite ponijeti omiljenu igračku, pogotovo onu s kojom beba spava.

Sljedeći dan:
1. Započnite rano! Ako je potrebno, jedno od vas se mora dići ranije radi bebe i tako početi s prilagodbom vremenskoj razlici. To je bolje nego da beba dođe k vama krevet. Zapamtite, ako je bebin san poremećen bit će i vaš.
2. Omogućite spavanje! Sljedećeg dana, omogućite bebi dovoljno sna tijekom jutra. Moguće je da će spavati više nego inače. Ograničite popodnevno spavanje. Stavite ih na spavanje približno u isto vrijeme kada svakodnevno spavaju.
3. Djeca su više prilagodljiva nego odrasli kada su u pitanju vremenske zone. Pokušajte se prilagoditi bebi kako bi se svi što prije prilagodili vremenskoj razlici.
Stvari koje će vam biti potrebne:
• torba s mnogo pretinaca
• dječji krevetić za putovanja
• sklopiva kolica
• hrana, piće
• igračke
• odjeća
• lijekovi
• pelene
• čepići za uši


Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>