Karakter djeteta i odgoj: 4 načina kako ih uskladiti

Martina Milotic

Prije no što postanu roditelji, većina ljudi zamišlja više ili manje idiličnu sliku temeljenu na vlastitim iskustvima iz djetinjstva, očekivanjima koja imaju od samih sebe i predodžbi koju imaju o vlastitoj nerođenoj djeci. No, jednom kada dođe na svijet, dijete raste i mijenja se, mijenjaju se i njegove potrebe i pristup roditelja odgoju. Naravno, u svemu veliku ulogu igra i karakter djeteta.

shutterstock_66332311[1]

Kako uskladiti vaš karakter i karakter djeteta u i onako teškom zadatku odgoja mališana u kvalitetnu odraslu osobu?

  1. Educirajte se. Za svaki posao na svijetu možete završiti školu ili fakultet, a za najvažniji posao na svijetu – brigu, skrb i odgoj djeteta – nema ni škole ni fakulteta. No, uz različite tematske radionice i tečajeve, ipak postoji golema, lako dostupna količina materijala na internetu, u knjižnicama i u knjižarama, a ako želite biti dobar roditelj prvi korak u pravom smjeru je konstantna edukacija.
  2. Preispitajte se. Odredite svoje ciljeve i procijenite na čemu valja inzistirati, a što nije toliko bitno. Vodite bitke koje vrijede truda i smatrate ih najvažnijima, umjesto da stalno ratujete s djetetom oko svake sitnice. Vizualizirajte kakav roditelj želite biti, zapišite svoje ciljeve i držite ih se.
  3. Budite prilagodljivi. Prolaskom vremena i vi i dijete se mijenjate, što je posve normalno. Budite spremni na prilagodbu i pazite da ne zaglavite u prošlosti dok vaše dijete odrasta.
  4. Surađujte s partnerom i djetetom. Osim ako niste samohrani roditelj,  uskladite svoje želje i ciljeve roditeljstva s partnerom i ne zaboravite da niste na suprotnoj strani od djeteta – obitelj bi trebala biti tim, a ne bojno polje.

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>