Karamarko i Karapop

admin

Ako si običan mali čovjek, onda se NE MOŽEŠ vjenčati u kojoj god crkvi želiš, NE MOŽE te vjenčati svećenik kojeg ti odabereš i NE MOŽEŠ se vjenčati prvog datuma koji ti padne na pamet. Ako si Tomislav Karamarko, onda, ZNA SE, možeš što god hoćeš.

Ako si običan mali čovjek i time dakle nisi Karamarko, velike su šanse da ćeš, mlad, nadobudan i zaljubljen, naletjeti na Karapopa koji će te *** u zdrav mozak uvjetovanjem da si tjednima prije redovan na SVIM misama i ispovjedima (ispričnica u slučaju bolesti!), ispitivati da li ste prije toga živjeli skupa u grijehu (nedajbože trudnoće!), uvjetovati vjenčanje obaveznom pripremom za brak (koja traje danima) i smjet ćeš se oženiti samo i isključivo u subotu, u crkvi kojoj pripadaš, ako si platio svećeniku i AKO si bio poslušan mali vjernik.

heading_090118-shutterstock1193827691

Ja nisam imala sreće biti Karamarko niti njegova bolja polovica, pa smo cca mjesec dana svog života moj budući i ja nepovratno izgubili u pregovorima s različitim svećenicima koji su redom odbili vjenčati nas. Naš je grijeh bio to što nismo htjeli naglavačke neodgovorno uletjeti u brak pa onda dogodine postati dijelom nevesele brakorazvodne statistike, a nismo htjeli ni do tridesete živjeti na teret staraca. Nego smo se skućili, pričekali, sami uštedjeli za pir (jer, opet, zašto opterećivati roditelje), i onda odlučili. To što smo tih par godina jedno drugom grijali rit u zajedničkom krevetu (bludnici!) sjelo je kao sol na ranu mladom nadobudnom Karapopu iz naše župe, koji nas je dočekao kao da smo hladnokrvni djecoubojice s globalnim terorističkim nakanama. Odbio nas je tek tako oženiti, valjalo je prije mjesecima ispirati svjetovne grijehe na šuškavoj postelji njegovih propovjedi da bi o tome uopće razmislio, a odbili su nas onda i svi drugi svećenici jer – veselja li općeg – samo nam je ovaj naš mogao dati dozvolu da se ženimo van naše župe.

Kako je to Karamarko napravio? Došao navodno čovjek (ne)običnom popu i tražio da ga oženi poslije nedjeljne mise, jer mu je baš tako pasalo između nedjeljnog ručka i večernje partije šaha, a ovaj sav sretan zbog mladog para, veselo rekao – ajmo, zašto ne! Što kažete, niste iz ove župe? Ispovjedi vam traju dulje od večernjeg dnevnika? Partnerica vam je možda trudna i već godinama živite s njom? I imate djecu s drugom?? Ma nema veze, ZNA SE tko može!

Ja ne mogu. Pouka priče: djeco, crkva i politika su si BFF, a vjera i crkva slični su jedno drugom k’o gušter i krokodil. Čini vam se da malo sliče, al’ jedno može biti dobro i korisno, a drugo bi vas moglo progutati ako mu dozvolite. I naravno, uz čast svjetlim primjerima, hebeš svaku ustanovu u kojoj su jedni jednakiji od drugih.

Živili matičari! Amen.

MaMa Martina

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>