Knedle od griza s preljevom od jabuka, meda i cimeta

Ana Pejic

Ako pitate današnje školarce čega se najviše sjećaju iz vrtićkih dana, knedle od griza i sira će se naći među ljepšim uspomenama. Originalne vrtićke knedle serviraju se u slanoj varijanti uz kiselo vrhnje ili prezle. U ovom receptu, pšenični griz zamijenjen je integralnim grizom od pira , a preljev od jabuka, cimeta i meda s dodatkom oraha, čini ovaj obrok pravom vitaminskom bombom za dnevne aktivnosti naših najmlađih.

IMG_1999

Za knedle:

150 g integralnog griza od pira

1 žlica meda

250 g svježeg kravljeg sira

80 g maslaca

2 jaja

10-ak grubo sjeckanih oraha za posipanje

Mikserom izradite jaja, med, maslac i sir. Dodajte griz i sve promiješajte žlicom. Pustite da odstoji dok ne napravite sirup za preljev. Nakon što je smjesa odstajala 15-ak minuta, formirajte rukama kuglice željene veličine i stavite ih kuhati u kipuću vodu 10 minuta.

Za sirup:

3 jabuke

4 žlice meda

0,5 dl vode

1 žličica cimeta

2 klinčića

malo limunovog soka

Jabuke operite i narežite na kockice. Stavite ih u lončić pa dodajte med, vodu, cimet i klinčić. Kuhajte dok jabuke ne omekšaju i dok se tekućina lagano ne zgusne. Za gušći sirup bi trebalo staviti šećer, ali ja ga izbjegavam. Kuhajte 20-ak minuta. Na kraju dodajte malo limunovog soka. Knedle servirajte na tanjur preliveno sirupom od jabuka. Posipajte sjeckanim orasima.

IMG_1977

Ostale recepte MaMe Nasje i njezinu stranicu pogledajte na mamajasamgladan.com

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>