Koža o kožu: čarobna moć dodira bebe i mame

admin

Sjećate li se prijevremeno rođenog dječačića kojeg su liječnici proglasili mrtvim, a koji se potom čudesno vratio u život nakon što ga je majka instinktivno prislonila o svoju kožu? Taj je dječak danas zdrav četverogodišnjak zahvaljujući svojoj majci, a ujedno i najbolji primjer dobrobiti kontakta kože o kožu.

Znanost je potvrdila da kangaroo njega ili koža o kožu kontakt nakon poroda može smanjiti smrtnost prerano rođenih beba i do 70 posto, zbog čega su mnoge svjetske bolnice ovu praksu uvele kao redovnu u svoja rodilišta. No kontakt majke i djeteta nakon poroda nije od koristi samo prerano rođenim bebama, naprotiv. Donosimo sedam razloga zašto bi svako dijete u danima, tjednima i mjesecima nakon dolaska na svijet trebalo imati priliku osjetiti toplinu majčine kože na svojoj.

1. Što majčino tijelo može bolje od 33 tisuće dolara vrijednog stroja? Stabilizirati bebine vitalne funkcije! Dva su podatka posebno zapanjujuća. Istraživanja su pokazala da se grudi majke temperaturom prirodno prilagođavaju potrebama djeteta. Jednostavno rečeno, temperatura majčinih grudi može u samo dvije minute skočiti i za dva stupnja celzijeva ako je bebu potrebno ugrijati, a zatim se snižava na normalnu temperaturu kada je beba postigla optimalnu temperaturu. S druge strane, novorođene bebe ponekad mogu „zaboraviti“ disati ili pak imati problema sa srčanim ritmom. Priroda se pak pobrinula da se njihova mala tijela na majčinim prsima „usklade“ s majčinim ritmom. Jedna je studija pak utvrdila da se srčani ritmovi mame i bebe u dobi od tri mjeseca mogu uskladiti u milisekundi, osobito ako mama pokazuje znakove privrženosti – primjerice, ako se nasmiješi bebi.

Motherhood1

2. Povezivanje – prvi sat nakon poroda obično se zove i „zlatni sat“, budući da je to najbolji period za povezivanje. To je ujedno i period kada divljaju hormoni, osobito oksitocin, poznat i kao „hormon ljubavi“. Jedna od novijih studija pokazala je pak da miris novorođenog djeteta djeluje poput droge na majčin mozak. Istina je da i majka i beba tijekom i nakon poroda proizvode vrlo moćne feromone kojima se međusobno privlače, istovremeno pomažući bebi da instiktivno pronađe majčinu dojku i započne prvi podoj.

3. Kontaktom kože o kožu između majke i bebe smanjuju se i posljedice postporođajne depresije. Prilika za maženje, grljenje, ljubljenje i dojenje novorođene bebe neposredno nakon poroda pomaže inicirati majčinske instinkte i osjećaj ispunjenosti i zadovoljstva. Nastavi li se ista praksa i sljedećih tjedana, mogućnost za razvijanje depresivnih simptoma se značajno smanjuje.

4. Ako beba u prvim danima provede oko tri sata dnevno oslonjena o majčinu kožu, smanjit će se trajanje bebinog plakanja i do 43 posto. Ne treba ni spominjati da će time i količina majčinog stresa biti neusporedivo niža.

5. Bolji san. Bebe koje su češće u koža o kožu kontaktu s majkom bolje i dulje spavaju, što i majkama ostavlja više vremena za odmor.

6. Koža o kožu kontakt poboljšava razvoj probavnog sustava, a što je još važnije, poboljšava i imunitet. Naime, u kontaktu s majkom beba dolazi u kontakt i s bakterijama na majčinoj koži, a tome se automatski prilagođava i sastav majčinog mlijeka iz kojeg beba dobiva sva potrebna antitijela.

7. Uspješnije dojenje. U ovom se aspektu slažu sva istraživanja: beba koja nakon poroda nije odjevena i umotana, već je nakon kratkog pregleda odmah vraćena u mamino naručje, ima veće šanse da će brže, lakše i uspješnije dojiti odmah po dolasku na svijet. Sistemom ponude i potražnje, i majčino će tijelo reagirati adekvatno i nakon početnog kolostruma proizvesti dovoljnu količinu mlijeka.

Martina Milotić

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>