Kupanje novorođenčadi

Ana Pejic
Kupanje bebe s vremenom će postati pravi mali ritual. A osim toga, ovo je odličan način da se još više povežete s bebom.

Neke bebe uživaju u toploj vodi dok je nekima potrebno malo više vremena da se naviknu na nove osjećaje. U ovom članku naći ćete puno savjeta kako bi beba bila čista, ali i zadovoljna.


Koji je najbolji način kojim će moja beba ostati čista?
Kupanje je dobar način da dijete bude čisto, no prvih tjedana će možda biti lakše da koristite ručnik ili vlažnu spužvu i toplu vodu.
Prije nego što počnete s kupanjem provjerite je li soba topla te je li vam sva potrebna odjeća pri ruci. Skinite bebu stavite je na suhi ručnik kako bi je što prije obrisali nakon što ju očistite.
Ovakvim kupanjem čistite lice, ruke, i vrat. Čistom vatom i toplom vodom pobrišite područje oko očiju. Vatom očistite i područja ušiju. Čistim komadima vate očistite lice, vrat i ruke.
Nakon mijenjanja pelena vatom i toplom vodom očistite i područje genitalija.

Kada ste bebu oprali nježno je posušite. Ako je koža suha koristite baby ulja ili blage hidratantne losione za djecu. Zamotajte bebu u ručnik i pomazite je kako joj ne bi bilo hladno.


Kada je moja beba spremna za prvu kupku?
Možete okupati bebu kada vi to odlučite. Ne morate čekati da pupkovina otpadne. Kupka neće dovesti do infekcije ili usporiti proces.
U početku ćete možda biti prestrašeni i zbunjeni. Pokušajte biti što više smireni i držati čvrsto bebu kada je pomičete. Dobro je da prvih nekoliko puta imate nekoga tko će vam pomoći. Iako će se na početku činiti strašno, ubrzo ćete se i vi i beba naviknuti i uživati u kupanju. Većinu beba topla voda umiruje i opušta.
Bebi treba biti toplo tako da je potrebno osigurati da je voda i prostorija dovoljno topla. Zatvorite vrata kako se ne bi stvarao propuh.
Prvih nekoliko tjedana će možda biti lakše kupati dijete u kuhinji ili u malim kadicama za bebe. Možete koristiti i veliku kadu, no vama će biti nelagodno jer se morate spustiti i naginjati. Ako ćete koristiti veliku kadu dobro je kupiti potporu za djecu.

Možda se brinete za bebu tako da je kupate svaki dan ili jedan do dva puta tjedno. To je u redu. Sami ćete procijeniti kada je kupka potrebna.

novorođenče

Kako da okupam svoju bebu?
Odaberite ono doba dana kad se možete posvetiti djetetu i kada vas ništa neće prekinuti. Najbolje je kad je beba budna i zadovoljna te između obroka, kada nije ni gladna, ali ne odmah nakon obroka.

U prvim tjednima najčešće ćete kupati bebu po danu. S vremenom to premijestite u vrijeme prije spavanja.
Evo savjeta:
– Operite ruke. Zatim uzmite sve što će vam biti potrebno za kupku; kupku, spužvicu, ručnik, čistu odjeću i pelene.
– Napunite kadu. Otprilike 13 cm vode, odnosno onoliko koliko je potrebno da voda prekrije ramena.
– Uvjerite se da je voda topla ali ne i vruća. Temperatura bi trebala biti 37°C.
– Uzmite bebu i skinite joj odjeću. Prvo operite lice i kosu, a dijete zamotajte u ručnik.
– Držite bebu tako da je glava nad vodom. Isperite kosu i pažljivo osušite.
– Sada skinite bebi i pelenu. Prije nego što je stavite u kadu očistite guzu.
– Postupno bebu stavite u vodu i pazite da voda prekrije ramena kako joj ne bi bilo hladno.
– Operite bebu s blagim ili pH neutralnim sapunom
– Ako vam je draže kupati bebu samo vodom, sapun ipak koristite kada čistite guzu.
– Koristite ruke i spužvicu ili komadić mekane tkanine kako bi oprali cijelo tijelo.
– Kada ste okupali bebu pažljivo je uzmite i osušite. Stavite pelene i ponovno ih zamotajte u ručnik i mazite kako bi im bilo toplo.
– Ako je bebina koža suha koristite mlijeko za tijelo koje je prilagođeno djeci.
– Konačno, obucite bebu u suhu odjeću, zamotajte dekicom i poljubite.
Nikada ne ostavljajte bebu samu u kupaonici, ni nekoliko sekundi.

Leave a Reply

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>